Într-o perioadă în care piața imobiliară este în creștere, programul guvernamental Noua Casă nu reușește să fie sprijinul de care mulți români au nevoie pentru a-și achiziționa o locuință. Statisticile recente dezvăluie că românii nu se înghesuie să-și cumpere o casă sau un apartament prin acest program, reflectat într-un număr extrem de mic al dosarelor depuse la bănci pentru a obține acest tip de credit, transmite Antena 3 CNN.
Cu doar aproximativ 100 de cereri de finanțare depuse la nivel național în prima lună de la lansare, și cu doar 1% din bugetul total dedicat programului cheltuit în aceeași perioadă, mulți experți își întrebarea de ce programul Noua Casă nu reușește să atragă mai mulți beneficiari.
Conform experților imobiliari, există mai multe motive care descurajează populația să acceseze acest program. Printre acestea, se numără prețurile ridicate ale locuințelor, în contrast cu pragurile de finanțare stabilite pentru programul Noua Casă, care rămân neschimbate la 70.000 și, respectiv, 140.000 de euro.
Cei care își iau o locuință prin Prima Casă sau Noua Casă depun un avans de doar 5%, asta dacă locuința lor costă până în 70.000 de euro și de 15% dacă locuința se încadrează între 70.000 și 140.000 de euro.
Această discrepanță între prețul real al locuințelor și limitele de finanțare impuse de program obligă potențialii cumpărători să găsească alte surse de finanțare pentru diferența de cost, care poate ajunge și la zeci de mii de euro.
În plus, experții citează, de asemenea, problema dobânzilor mari practicate de bănci, ceea ce face ca achiziționarea unei locuințe prin intermediul programului să devină mai puțin atractivă pentru majoritatea românilor.
Noua Casă este un credit subvenționat, având o dobândă reglementată și care este formată din IRCC, la care se adaugă marja de 2%, băncile participante fiind obligate să ofere acest produs în acest condiții.
Paradoxul acestui program este reprezentat de faptul că condițiile impuse de statul român fac ca finanțarea pentru o locuință să fie scumpă, în termeni de dobândă. Astfel, IRCC este ridicat (n.r la momentul înregistrării fiind la 5,96%), la care se adaugă 2% marja băncii și comisioanele fondurilor de garantare, ceea ce duce dobânda finală la aproximativ 8%, asta în timp ce dobânda pentru creditele ipotecare ajunge la aproape 6%.