Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a făcut un anunț crucial pentru numeroși români: programul „Rabla pentru sobe” se află în ultima etapă de pregătire și ar putea fi lansat în primăvara acestui an. Această inițiativă guvernamentală este parte a unui efort de a oferi sprijin financiar semnificativ cetățenilor români. Conform declarațiilor ministrului, vouchere în valoare de 10.000 de lei vor fi acordate celor care locuiesc la curte, subliniind astfel angajamentul statului față de îmbunătățirea condițiilor de viață ale populației, transmite Agerpres.
Bugetul alocat programului „Rabla pentru sobe” este de 500 de milioane de lei și are ca scop sprijinirea achiziționării de aparate destinate încălzirii locuințelor. Acest program este destinat locuitorilor din comunele situate în 27 de județe, conform dispozițiilor Legii nr. 197/2018.
Ministrul Mediului a explicat că a avut o întâlnire cu oficialii Administrația Fondului pentru Mediu în care au fost validate toate observațiile primite în urma dezbaterilor publice. Aceste observații s-au concentrat în principal pe normele de siguranță împotriva incendiilor, în special în ceea ce privește echipamentele asociate. În consecință, s-a decis extinderea listei echipamentelor eligibile și a cheltuielilor considerate eligibile, inclusiv costurile legate de instalarea unui coș de fum pentru a asigura siguranța sobei respective.
Te-ar putea interesa și: Drepturile de ajutor de încălzire, acordate în toamna lui 2023, vor fi menținute în plată. Ministrul Muncii: „Măsura vine în sprijinul celor aflaţi în dificultate financiară”
Ministrul a confirmat că „Rabla pentru sobe” este în faza finală și că în câteva zile se va finaliza centralizarea tuturor aspectelor discutate, cu scopul de a lansa programul în această primăvară. De asemenea, a subliniat importanța dezvoltării unei aplicații informatice pentru acest nou program, menționând că sunt în grafic cu obiectivele stabilite. Prioritatea este ca beneficiarii să se bucure de noile echipamente în sezonul rece al acestui an, ceea ce implică deschiderea unui apel, înscrierea oamenilor și instalarea sobelor de către firme, urmată de decontarea cheltuielilor.
„Am avut ieri (marţi, 27 februarie 2024, n.r.) o întâlnire cu colegii de la Administraţia Fondului pentru Mediu şi în cadrul acestei întâlniri am validat toate observaţiile primite ca urmare a dezbaterii publice pe care am făcut-o tot la sediul Ministerului Mediului. Acele observaţii s-au referit cu precădere la normele de siguranţă la incendiu, mai ales în legătură cu aceste echipamente. Noi am decis să extindem lista echipamentelor considerate eligibile, lista cheltuielilor considerate eligibile şi cu acele costuri legate de instalarea unui coş de fum care să pună în siguranţă soba respectivă.
Programul este în linie dreaptă. Probabil că în decurs de câteva zile se va reuşi centralizarea tuturor celor discutate deja, urmând ca tot în această primăvară să putem să demarăm acest program. Aş reaminti doar faptul că vom dezvolta şi aplicaţia informatică pe care AFM-ul o are deja ca urmare a acestui nou program pe care nu l-am finanţat până acum, dar în orice caz, nu pierdem timpul. S
untem în grafic cu tot ceea ce ne-am propus şi important este ca în sezonul rece al anului acesta, beneficiarii, cei care vor obţine această finanţare, să se poată bucura de aceste echipamente. Asta înseamnă că, până la iarnă, va trebui să deschidem apelul, să permitem oamenilor să se înscrie, să permitem firmelor să instaleze acele sobe şi, bineînţeles, să le decontăm”, a declarat ministrul Mediului despre programul „Rabla pentru sobe”.
Potrivit planului anunțat de ministru, românii care sunt eligibili pentru programul „Rabla pentru sobe” ar urma să primească o finanțare de 70% din costurile asociate instalării uneia noi. Este important de menționat că valoarea voucherelor acordate nu va depăși 10.000 de lei, inclusiv TVA, pentru fiecare aparat de încălzire destinat unei gospodării.