În Programul Tomata 2025 se schimbă ajutoarele de stat pentru fermieri. În următorul an, acesta intră într-o nouă etapă, schimbările legislative promițând să aducă atât provocări, cât și oportunități pentru fermieri. Modificările vizează extinderea ajutorului de minimis pentru toată suprafața cultivată, dar și posibila includere a marilor sere din România, notează Ziarul Unirea.
Programul Tomata este proiectul de suflet al fostului ministru al Agriculturii, Petre Daea. Acesta se va derula și în 2025, dar într-o nouă formă. Dacă până în prezent, ajutorul de 3.000 de euro se acorda doar pentru o suprafață de 1.000 mp de cultură de tomate în spații protejate, în cazul fiecărui beneficiar, de anul următor nu va mai exista această limită.
Astfel, ajutorul va ajunge și la proprietarii de sere, care au, în general, suprafețe mai mari cultivate cu legume, motiv pentru care nu au putut beneficia de programele de ajutor de până acum. În ciuda programelor de susținere a legumicultorilor, producția internă de tomate este departe de a putea susține cererea. Totodată, importurile cresc de la un an la altul, ele provenind în mare parte din Turcia, Spania și Olanda.
În anul următor, principala condiție pentru a putea accesa programul Tomata este ca jumătate din suprafață să fie cultivată cu tomate. Asta înseamnă că, pe lângă roșii, va fi sprijinită și producția de ardei gras, gogoșar, castraveți, fasole, păstăi, salată, spanac sau ceapă verde. Pentru acestea toate, în 2025 se acordă un sprijin de 1.000 de euro/minimum 1.000 mp în Ciclul II de producție.
”Vom continua acest program și vreau să ieșim, de anul viitor, cu un nou program privind spațiile protejate, astfel încât toți fermierii care chiar dacă au cinci solarii sau șapte solarii de câte 1.000 de metri pătrați să primească un sprijin cuprins între 1.000 și 1.500 de euro, să nu mai primească decât 3.000 de euro pe 1.000 de metri pătrați, iar obligativitatea nu va mai fi să aibă în toate aceste spații protejate tomate, să poată să pună și alte legume”, a spus recent ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Acestă măsură va permite accesul la finanțare, inclusiv a producției realizate în sere, ceea ce presupune suprafețe mai întinse, care nu se încadrează în programul din acest an.