Fermierii români din sectorul legumicol lansează acuzații dure privind programul Tomata. Mulți dintre aceștia semnalează că programul creează dezechilibre uriașe în piața de legume din România, informează agro-tv.ro.
Fermierii din sectorul legumicol sunt nemulțumiți de programul Tomata. Românii acuză că programul îi sărăcește și provoacă dezechilibre uriașe în piața de legume din țară. Mihai Chesnoiu a declarat pentru AGRO TV că programul Tomata dă fermierii peste cap, dar mai mult decât atât, aduce pierderi la care românii nici măcar nu s-ar fi gândit vreodată. El spune că, tocmai din cauza programului, toată lumea vrea să cultive roșii, iar în fiecare an prețul este destul de mic.
Citește și despre următorul subiect: Veşti bune pentru agricultorii înscrişi în pregramul „Tomata”. Se prelungeşte termenul până la care îşi pot vinde marfa
„Programul Tomata ne dă peste cap, ne îndreaptă către culturi pe care nu le-am făcut niciodată și ne duce către niște pierderi pe care nu ni le imaginam. Cel puțin anul trecut nu ne imaginam că putem avea asemenea pierderi. Din cauza programului, toată lumea vrea să cultive și roșii, indiferent de ce altceva cultivă; în fiecare an, prețul este destul de jos și nu reușim să facem profit”, declară el.
Mihai Chesnoiu a precizat că programul Tomata ajunge, astfel, să devină o compensare a pierderii și nimic altceva. Fermierul spune că românii se orientează din ce în ce mai mult către culturi mai ieftine și destabilizează producțiile.
„Programul Tomata vine ca o compensare a pierderii și în niciun caz ca un ajutor, ne sărăcește din ce în ce mai mult, iar oamenii tind să meargă pe niște culturi mai ieftin de făcut și destabilizează producțiile.
Bazinele consacrate producătoare de varză au de suferit, pentru că toți ceilalți trebuie să cultive și altceva ca să-și completeze veniturile; cei de la Lungulețu, din cauza scăderilor de preț, tind să cultive și vânătă, și ardei, și atunci dau peste cap bazinele noastre; și uite așa se creează niște probleme care pleacă de la un banal program de 3.000 de euro”, spune legumicultorul Mihai Chesnoiu pentru AGRO TV.
Femierii din România trag un semnal de alarmă. Ei sunt de părere că ar trebui implementată o măsură prin care supermarketurile să nu mai aibă posibilitatea de a impune un adaos comercial atât de mare pentru legumele pe care le pun la vânzare, pentru că diferența dintre prețul de achiziție de la fermieri și cel de vânzare este uriașă.
„Haideți să ne întrebăm: dacă dumneavoastră cumpărați roșia cu 7-8 lei, iar de la noi pleacă cu 1,7 lei sau 2 lei… Unde sunt legile acelea că nu au voie să pună adaos mai mare de 30%?”, a spus Claudiu Breazu, legumicultor din județul Buzău.
Te-ar putea interesa și: Tot mai mulți tineri fermieri sunt interesați de Programul Tomata. 32% din producătorii înscriși au până în 40 de ani