Constructorul PORR lucrează NON-STOP și a reușit să foreze peste 500 de metri din lungimea totală de 2700 de metri reprezentând galeria dublă a tunelului lotului 4 de pe Autostrada Sibiu-Pitești, tunelurile botezate Daniela și Alina, potrivit Economedia.
În cele mai noi imagini cu primul tunel forat pe o autostradă din România, reprezentanții constructorului spun că sunt mulțumiți de progres: 320 de metri pentru Tunelul Daniela și 200 metri excavați la Tunelul Alina. Lucrările pe Autostrada Sibiu-Pitești au început în primăvara anului 2023, sunt la 20 %, iar termenul de execuție este de 44 de luni.
Săptămâna trecută, PORR anunțase că a ajuns la 500 de metri din tunelul de pe Autostrada Sibiu-Pitești, iar oficialii din Ministerul Transporturilor remarcau mobilizarea foarte bună cu 500 de drumari și 165 de utilaje și echipamente pentru deschiderea lotului Curtea de Argeș-Tigveni (10 km.) înainte de termenul din contract.
Imagini noi cu progresul tunelurilor Daniela și Alina de pe Lotul 4 au fost publicate pe Canalul YouTube Răducu P Drum:
Anunțul secretarului de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu după verificările de săptămâna trecută:
„Am fost într-o vizită pe șantierul Secțiunii 4 Tigveni -Curtea de Argeș a Autostrăzii Sibiu-Pitești A 1, unde antreprenorul execută lucrări atât la corpul autostrăzii, cât și la cele două tuneluri paralele.
Pe acest lot, stadiul lucrărilor este următorul:
- au fost executați 314 metri de tunel pe firul ieșiri din tunel, sensul Sibiu-Pitești (Tunel Daniela)
- au fost executați 195 metri de tunel pe firul intrării în tunel, sensul Pitești-Sibiu (Tunel Alina)
- tunelul aferent sensului Pitești-Sibiu (Tunel Alina), de câteva zile, nu se mai sapă în piatră, ci într-o zonă cu nisip, în timp ce în tunelul aferent sensului Sibiu-Pitești (Tunel Daniela), continuă săpăturile în stâncă
- au fost forați, armați și betonați 17.800 ml din 20.500 ml de piloți necesari structurilor aferente acestui tronson de autostradă
- sunt în curs de finalizare lucrările de realizare a drumurilor tehnologice (99,5%)
- se execută lucrări de terasamente pe sectorul de nord al proiectului
- se execută lucrări de armare, cofrare și betonare radiere și elevații aferente structurilor de pe acest lot
- continuă lucrările de umpluturi și stabilizare teren pentru devierea DJ678
- se execută lucrări de consolidare a terenului între km 83+580 – km 84+040 și km 90+000 – km 90+090, fiind forați, armați și betonați 36.350 ml piloți din totalul de 80.000 ml
- continuă lucrările la instalarea poligonului pentru producerea de elemente prefabricate în șantier
- continuă relocarea rețelelor de utilități publice de gaz, electricitate, canalizare și apă menajeră.
Mobilizarea antreprenorului pe acest lot este una foarte bună, iar dacă ritmul lucrărilor se va menține, putem spune că această lucrare se va finaliza înainte de termenul contractual. La momentul vizitei, erau pe întregul amplasament al proiectului cca 500 muncitori și 165 utilaje și echipamente de construcții.
Reamintesc faptul că la construcția celor două fire ale tunelului se lucrează concomitent, 24 din 24 ore, 7 din 7 zile, cu echipe de specialiști aduși din Austria, împreună cu muncitori din România, care utilizează noua metodă austriacă NATM (𝑵𝒆𝒘 𝑨𝒖𝒔𝒕𝒓𝒊𝒂𝒏 𝑻𝒖𝒏𝒏𝒆𝒍𝒊𝒏𝒈 𝑴𝒆𝒕𝒉𝒐𝒅), iar lucrările la cele două fire sunt deja în avans față de grafic”, a anunțat Ionel Scriosteanu.
„Lotul 4 de pe Autostrada Sibiu-Pitești este construit cu sPORR de către echipele PORR România. La final de ianuarie, stadiul fizic al lucrărilor a ajuns la 20.5%. Calendarul lucrărilor este promițător, cu termene de execuție clare care ne aduc mai aproape de: februarie 2024 – finalizarea instalării liniei de execuție prefabricate, cu planificarea producției primei grinzi. În total sunt necesare 680 de astfel de grinzi. Pentru ca lucrurile să se miște eficient, 600 dintre acestea vor fi produse etapizat direct pe șantier:
- aprilie 2024 – relocarea DN73 C
- iulie 2024 – relocarea utilităților din zonă. În iarna lui 2025 vor fi finalizate cele 12 structuri necesare, iar la tunel motoarele sunt pornite 24/7.
Din estimările noastre, străpungerea totală va fi completă în primăvara anului viitor. Ne continuăm munca cu obiectivul de a livra proiectul la cele mai înalte standarde de calitate în construcții și în cel mai scurt timp !”, a transmis PORR.
La ceremonia oficială de lansare, șeful de proiect, inginerul Fernando Lopes a spus că lucrările ar trebui terminate în 3 ani „sperăm ca în trei ani de zile să fie un proiect finalizat cu succes în care toată lumea s-a implicat”.
Detalii tehnice despre forajul tunelului de pe Autostrada Sibiu-Pitești:
Tunelul Momaia are o lungime de 1,3 km și este format din 2 galerii principale separate, una pentru fiecare sens de mers. Va fi realizat în conformitate cu normativele și directivele europene, iar printre particularități regăsim:
– câte 2 benzi pe sens și acostamente – sistem de ventilație – sistem de evacuare
– iluminat public– sistem de comunicare– câte o clădire la intrare și ieșire, pentru controlul și operarea tunelului. Antreprenorul estimează un termen de 2 ani pentru săpătura tunelului, 1 an pentru căptușarea interioară și până la 8 luni pentru instalarea echipamentelor și testare.
Cel mai lung tunel de pe Autostrada Sibiu-Pitești este cel de la Poiana (1,7 km) pe lotul 3 (WeBuild), dar probabil cel mai greu de construit (din cauza reliefului/accesului) va fi cel de pe Lotul 2 Boița – Cornetu (Tunel Câineni 1.590 metri).
În această primăvară (estimat luna mai) ar urma să înceapă lucările la viaductul Boița pe Lotul 2, iar pe lotul 3 WeBuild avansează cu defrișările.
Vezi și: Imagini inedite! Autostrada Sibiu-Pitești ajunge la un alt nivel