Proiect adoptat de Senat! 2 zile libere pentru profesori, elevi și studenți pentru controale medicale! Amenzile sunt mari pentru angajatorii care nu respectă prevederile
Senatul României a adoptat un proiect prin care se dau două zile libere pe an pentru controale medicale profesorilor, elevilor și studenților, fără modificarea concediului de odihnă. Se va depunde cererea cu cel puțin 10 zile înainte, iar angajatorii care nu respectă prevederea pot primi amenzi de la 500 până la 2.500 de lei. Proiectul se aplică și pentru angajații din sistemul privat, considerat un pas semnificativ pentru promovarea sănătății prin screening.
Profesorii și alți angajați de la stat și de la privat ar putea beneficia de 2 zile libere pe an pentru efectuarea controalelor medicale, care nu vor intercala în concediul de odihnă, conform unui proiect adoptat de Senatul României.
Proiectul a fost introdus de parlamentari PNL susţinuţi de PSD, UDMR, minorităţi şi de cei neafiliaţi.
Elevii și studenții ar putea avea avantajul celor două zile libere prin scutire într-un an calendaristic pentru a efectua screening-ului, acordate prin unitățile de învățământ preuniversitar, respectiv prin instituțiile de învățământ superior.
Care sunt prevederile proiectului?
Art.l. – „În scopul depistării precoce a bolilor, pentru promovarea screening-ului, astfel cum este definit la art.l lit.g) din Legea drepturilor pacientului nr.46/2003, cu modificările si completările ulterioare, se instituie următoarele drepturi:
a) două zile libere într-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului, care nu se includ în durata concediului de odihnă, acordate și deductibile de angajatori, la cererea angajaților din sistemul public și privat;
b) două zile de scutire de frecvență într-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului, acordate de unitățile de învățământ preuniversitar, respectiv de instituțiile de învățământ superior, la cererea elevilor, respectiv a studenților;
c) două zile de permisie într-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului, care nu se includ în durata concediului de odihnă, acordate și plătite de structurile Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Extene, Serviciului de Telecomunicații Speciale și ale Serviciului de Protecție și Pază, la cererea cadrelor militare în activitate, a soldaților și a gradaților profesioniști”, se arată în proiectul adoptat de Senat.
Potrivit proiectului, prin cererile angajaților, aceștia își vor putea alege zilele libere și vor avea obligația de a le depune cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte de prima opțiune de programare a screening-ului.
Art.2. – „(1) Cererile prevăzute la art. 1 cuprind opțiunile de programare a zilelor libere, a zilelor de scutire de frecvență, respectiv a zilelor de permisie, dupa caz.
(2) Titularii drepturilor prevăzute la art. 1 au obligația de a depune cererea cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte de prima opțiune de programare a screening-ului.
(3) Angajatorul, unitatea de învățământ preuniversitar, instituția de învățământ superior, structura Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Telecomunicații Speciale sau a Serviciului de Protecție și Pază are obligația de a aproba cererea pentru acea opțiune de programare care nu îi afectează activitatea în mod semnificativ.
Profesorii, restul angajaților din mediile de stat și privat, elevii și studenții sunt obligați să depună adeverința de screening în termen de 10 zile lucrătoare de la data efectuării screening-ului.
Art.3.- „(1) Dovada efectuării screening-ului se face cu adeverința de screening eliberatp de medicul de familie.
(2) Titularii drepturilor prevăzute la art. 1 au obligația de a depune adeverința de screening în termen de 10 zile lucrătoare de la data efectuării screening-ului.”
Angajatorii care nu respectă prevederea și nu acordă cele 2 zile libere, la cererea angajaților, ar putea risca amendă de la 500 de lei și până la 2.500 de lei.
Art. 4 – „(1) Nerespectarea de către angajatori, unitățile de învățământ preuniversitar, instituțiile de învățământ superior și structurile Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciunui de Telecomunicații Speciale și ale Serviciului de Protecție și Pază a prevederilor art. 1 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 2.500 lei.
Pentru aplicarea acestuia, proiectul trebuie să fie adoptat de Camera Deputaților, să fie promulgat de președintele Iohannis și apoi publicat în Monitorul Oficial.