- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Proiect ambițios pentru satele și orașele din România, finanțat de Banca Mondială. Sute de mii de români vor beneficia

23 May, 23:22 • Adrian Popovici
Un proiect de extindere a competenețelor digitale ale românilor are parte de finanțare de la Banca Mondială. Inițiativa prevede transformarea a peste 1.000 de biblioteci în centre de competențe digitale.
Proiect ambițios pentru satele și orașele din România, finanțat de Banca Mondială. Sute de mii de români vor beneficia

Banca Mondială finanțează un proiect de dezvoltare a competențelor digitale de care urmează să beneficieze sute de mii de persoane din toată țara, inclusiv orașe, comune și sate. Aceste aptitudini vor fi dobândite prin cele 1000 de biblioteci care vor fi transformate în centre de excelență digitală., după cum transmite Mediafax.

După cum au explicat oficialii de la Banca Mondială, versiunea de lucru a DigCompRo va sprijini Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) în ceea ce privește implementarea țintelor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care vizează competențele digitale ale românilor.

„Transformarea digitală aduce beneficii reale prin dezvoltarea competențelor digitale. DigCompRo este o inițiativă ambițioasă, care va deveni cadrul național de dezvoltare a competențelor digitale pentru toți cetățenii României.

Elaborarea acestui cadru este parte a investiției 17 a Componentei 7 – Transformare Digitală din PNRR, cu un buget de 37 milioane de euro. Până la finalul anului viitor, sute de mii de români din orașe, comune și sate vor dobândi competențe digitale de bază în peste 1000 de biblioteci transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale”, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării despre proiectul susținut de Banca Mondială.

Proiectul susținut de Banca Mondială vizează îmbunătățirea competențelor digitale ale românilor
Proiectul susținut de Banca Mondială vizează îmbunătățirea competențelor digitale ale românilor

Te-ar putea interesa și: Tot ce trebuie să știi dacă vrei să te angajezi la stat. Un sfert dintre angajații din sectorul public cred că au competenţele digitale necesare

Cum îi va ajuta proiectul susținut de Banca Mondială pe români?

„Suntem în momentul în care alfabetizarea digitală a devenit la fel de importantă ca literația și numerația. Alfabetizarea digitală este un efort transversal – fiecare cadru didactic, indiferent de disciplina pe care o predă, trebuie să poată să formeze competențe digitale, prin modul în care utilizează tehnologia pe care o are și o avea la dispoziție în sălile de clasă și în laboratoare”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educației, la lansarea acestui proiect de la Banca Mondială.

Proiectul susținut de Banca Mondială vizează consolidarea abilităților digitale ale cetățenilor români, se preconizează că această inițiativă va conduce la o îmbunătățire a performanței pe piața muncii prin stimularea participării și prin oferirea oportunităților de perfecționare și recalificare profesională. De asemenea, se așteaptă o implicare civică sporită, facilitată de adoptarea și utilizarea serviciilor guvernamentale digitale. Totodată, se anticipează o creștere a indicelui economiei și societății digitale (DESI), un indicator crucial evaluat anual de către Comisia Europeană.

Citește și: Tot ce trebuie să știi dacă vrei să te angajezi la stat. Un sfert dintre angajații din sectorul public cred că au competenţele digitale necesare

Urmărește Daily Business pe Google News