Comisia Europeană a dat verdictul: a fost aprobat un proiect de 160 milioane de euro pentru infrastructura din Iași, așa cum susține economedia.ro. Investiția provine din Fondul de coeziune pentru rețelele de canalizare, astfel, viața cetățenilor din județul Iași va fi îmbunătățită considerabil.
Comisarul pentru Coeziune și Reforme a declarat că proiectul care valorează 160 milioane de euro va contribui la îmbunătățirea sănătății și vieții locuitorilor din județul Iași. Mai exact, Elisa Ferreira confirmă că accesul la apă și canalizare nu va mai reprezenta o problemă pentru cetățeni. Colectarea și tratarea adecvată a resurselor va elimina poluanții de la sol, iar în cele din urmă, apa va fi curată.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Programul de Transport a anunțat că va aloca 9,2 miliarde de euro pentru infrastructura din țară. Care sunt lucrările până în 2027
„Acest nou proiect major va îmbunătăți accesul la apă și canalizare în județul Iași. Este un exemplu concret al modului în care politica de coeziune îmbunătățește viața cetățenilor pe teren.
Proiectul va îmbunătăți sănătatea publică și calitatea vieții populației din județ prin apă potabilă curată și prin colectarea și tratarea adecvată a apelor uzate, ceea ce va duce la mai puțini poluanți în sol, în apele subterane și în râuri”, susține Ferreira.
Proiectul presupune amplasarea a 256km de conducte principale și 312km de rețea de distribuție specială pentru alimentarea cu apă. În același timp, investiția permite construirea a 23 instalații de tratare a apei, 43 rezervoare de stocare, respectiv, 50 stații de pompare, dintre care 7 vor fi poziționate la nivelul instalațiilor și 43 pe rețea. În cele din urmă, vor exista 230km de conducte de evacuare, 4 stații noi pentru tratarea apelor uzate și 536km de canalizare gravitațională.
Investiția contribuie la respectarea Directivei UE în ceea ce privește apele urbane reziduale. Ca o urmare a proiectului, vor apărea mai multe locuri de muncă în județul Iași, destinate grupurilor sociale din zonă. Lucrările trebuie să fie gata până în 2026, iar acestea sunt doar un prim pas pentru îmbunătățirea infrastructurii din România.