Bucureștenii din Sectorul 1 ar putea avea în curând o soluție pentru problema energiei și încălzirii: un proiect de jumătate de miliard de lei pentru montarea de panouri solare și pompe de căldură pe toate blocurile. Anunțul a fost făcut chiar de City Managerul din primărie, conform Wall-Street.ro.
Este vorba despre un proiect de 500 de milioane de lei „prin care descentralizăm în totalitate modul în care se fac achizițiile publice, modul în care beneficiarii investițiilor ajung la ele”, a explicat Tudor Roșca, City Manager, Primăria Sectorului 1, la Sustainability Talks #30. Proiectul a fost pus în dezbatere publică și, susține reprezentantul autorității locale, ar putea fi cel mai mare program de responsabilizare energetică la nivel național.
Asociațiile de proprietari vor avea la dispoziție un cadru și finanțare 100%, a anunțat el, pentru schimbarea ascensoarelor cu unele dintr-o clasă energetică mai bună, dar mai ales cu instalarea de panouri solare și pompe de căldură. Practic, este o reluare a unui proiect mai vechi, „Termoficare de la Soare”, care nu s-a putut implementa din cauza opoziției Consiliului Local, potrivit lui Tudor Roșca.
„Vrem ca pe toate blocurile din Sectorul 1 să se monteze sisteme fotovoltaice și pompe de căldură. Pentru că indiferent ce investiții s-ar face în sistemul de termie și în tot toate conductele pe care le vedeți în curs de schimbare în oraș, o să mai dureze foarte mult până când cei 30 de ani de neglijență și de abandon al acestei rețele de transport de agent termic să se poată curăța și sistemul să fie din nou eficient”, a spus Tudor Roșca.
Te-ar putea interesa și: O nouă propunere din partea Comisiei Europene! Se dorește crearea unei platforme online pentru locurile de muncă vacante accesibile
În 2022 a existat un program pilot, implicând mai multe blocuri din cartierul Aviației. City Managerul sectorului 1 afirmă că trebuie mai multă descentralizare a ideii de producător mare de energie, dar și de educare și de o responsabilizare a aleșilor locali.
„Tu îți alegi firma, soluția tehnică, în anumiți parametri”, spune el.
Obiectivul este să se ajungă la comunități de energie, un subiect care este ”vârful de lance” al tranziției energetice în Europa.
„Oamenii au cerut căldură în case, nu au cerut punctual panouri solare sau pompe de căldură”, a precizat Tudor Roșca.
În momentul de față se face „fine tuningul” la partea de implementare – de pildă, cu specialiștii de la Construcții pentru partea de ascensoare. Dacă va fi aprobat de Consiliul Local, programul, aflat acum în dezbatere publică se va lansa anul acesta. Până în martie se va finaliza semnarea contractelor de finanțare cu circa 600 de asociații de proprietari. Vor urma 6 luni de implementare, iar decontarea se va face în octombrie-noiembrie 2024.
Programul este pe 4 ani și se vor aloca 125 de milioane de lei pe an. Tudor Roșca este sigur că, dacă trece de Consiliul Local, proiectul se va implementa chiar dacă se schimbă primarul, potrivit sursei.