BNR a lansat un nou proiect de amploare. Banca Națională a României și-a propus să țină lecții cu elevii despre inflație, funcțiile banilor, bugetul de venituri și cheltuieli, cererea și oferta de pe piață, anunță Ziarul Financiar. Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Educației și Inspectoratele Școlare de la nivelul fiecărui județ.
Banca Națională a României, în parteneriat cu Ministerul Educației și Inspectoratele Școlare Județene, a organizat în prima zi a săptămânii o lecție națională de educație financiară. Oficialii BNR spun că lecția a avut ca obiectiv principal creșterea nivelului de conștientizare a importanței educației financiare în rândul elevilor. În acest sens, la sediul băncii centrale au venit cu această ocazie 50 de elevi de clasa a VIII-a din București, însoțiți de profesorii lor.
„La Banca Națională facem educație financiară de mai bine de 30 de ani, adică de când a început reforma bancară în România. În fiecare an, odată cu dezvoltarea sistemului bancar și emanciparea societății românești pe noul drum, acela spre o economie descentralizată, de piață, am adus elemente noi și am răspuns la provocări diferite”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferințe de presă organizată după lecția de educație financiară.
Mai exact, elevii au învățat care este de fapt activitatea desfășurată de Banca Națională a României, ce funcții îndeplinește și care este relația acesteia cu băncile comerciale, ce funcții au banii și cum se poate asigura o bancă centrală că aceștia nu-și modifică valoarea. Elevii au mai primit informații legate de avantajele economisirii și investițiilor inteligente, despre prețurile care oscilează în funcție de cerere și ofertă, determinând consumatorii să-și adapteze comportamentul de cumpărare, precum și despre forma banilor – fizică și virtuală.
„Anul trecut, 80.000 de elevi și studenți au interacționat fizic sau online cu echipele de educației financiară din BNR. Peste 600 de unități de învățământ au fost implicate în activitățile BNR de educație financiară atât în mediul rural, cât și în cel urban. Societatea românească are nevoie de mai mult pentru a face față provocărilor economiei financiare moderne, atât din perspectiva consumatorilor moderni de produse și servicii financiare, cât și a participantului activ antreprenorial sau investițional. Acest lucru începe să fie foarte clar la toate nivelurile”, a mai spus Mugur Isărescu.
Te mai poate interesa și: Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu confirmă și pentru 2023 criza economică și creșterea PIB. „Situația economică este complicată”
Pe lângă lecția susținută de guvernatorul BNR, echipele de educație financiară din sediul central și din toate sucursalele și agențiile BNR din țară au interacționat cu elevi si cadre didactice de la unități de învățământ din toate județele țării. Au fost 1.476 unități școlare cu 5.548 clase de elevi din ciclul primar, gimnazial și liceal, cu un total de 136.082 participanți.
„Incluziunea financiară are un rol foarte important în creșterea calității vieții cetățenilor, iar pentru acest lucru este nevoie atât de programe de educație financiară, cât și de programe de facilitare a accesului la produse și servicii financiare. Deși România a înregistrat progrese în ultimii ani în domeniul serviciilor financiare, țara noastră este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește nivelul de educație financiară și accesul la unele categorii de servicii și produse financiare, situație accentuată de decalajul major dintre mediul rural și urban în acest domeniu”, a adăugat guvernatorul BNR.
Evenimentul face parte din Strategia multianuală de acțiune în domeniul educației financiare a Băncii Naționale a României.
Mai poți citi: Autostrada Unirii A8 ar putea fi gata mai repede decât credeau românii! Sorin Grindeanu confirmă un nou pas important în proiect