Vești bune pentru românii care studiază. Plenul Senatului a adoptat, în prima zi a acestei săptămâni, un proiect legislativ ce vizează acordarea burselor de studiu și a celor de ajutor social elevilor din învățământul preuniversitar de stat și celor din învățământul particular autorizat/acreditat, confirmă Agerpres.
Proiectul pentru modificarea Legii educației naționale nr.1 din 5 ianuarie 2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.18 din 10 ianuarie 2011, cu modificările și completările ulterioare a fost adoptat cu un amendament. Este vorba despre amendamentul ce face referire la faptul că elevii de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat și cei de la cursurile cu frecvență din unitățile de învățământ preuniversitar particular și confesional acreditate, care sunt școlarizați fără taxe, beneficiază lunar de burse de ajutor social.
Te mai poate interesa și: Marți are loc ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Ce subiecte vor fi pe ordinea de zi
„Prin modificarea articolului 82, alin. (1) ne propunem să asigurăm egalitate de șanse pentru toți elevii din România, indiferent de forma de învățământ pentru care au optat, elevi care sunt în aceeași nevoie socială. Considerăm că tinerii noștri, elevii care sunt parte în procesul educației instituționalizate, trebuie susținuți în așa fel încât fiecare persoană să poată să-și atingă potențialul maxim dat de calitățile și abilitățile personale. Pe cale de consecință, această completare o considerăm imperios necesară”, se arată în expunerea de motive.
În noua formă a proiectului mai este notat și faptul că art. 82 alin. (1), care face parte din corpul Legii educației naționale nr. 1/2011, prevede că doar elevii din învățământul preuniversitar de stat beneficiază de aceste burse de studiu și de burse de ajutor social.
„Au fost excluși de la acest beneficiu legal și social toți elevii care urmează cursurile cu frecvență din unitățile școlare particulare autorizate/acreditate. La momentul respectiv, legiuitorul a considerat că acești elevi au resursele materiale necesare, că nu există nevoia socială de a li se aloca venituri sub forma burselor sociale și burselor de studiu, deoarece s-au înscris în unități școlare particulare unde plătesc taxe către aceste unități, deci s-a presupus că au resurse patrimoniale, așadar nu ar fi justificat să beneficieze de aceste burse care au drept fundament (printre altele) nevoia materială!”, potrivit expunerii de motive.
Inițiativa legislativă a fost trimisă spre dezbatere și vot Camerei Deputaților. Aceasta din urmă este for decizional.
Mai poți citi: Ministerul Finanțelor a împrumutat luni 428,5 milioane de lei de la bănci. Dobânda stabilită este de 9,68% pe an