- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Proiect dezbătut în Senat. Se oferă două noi zile libere plătite în 2024

10 Jul, 08:20 • Bumbeneci Diana
Senatul este pe punctul de a aproba un nou proiect de lege benefic pentru angajați. Se oferă două noi zile libere.
Proiect dezbătut în Senat. Se oferă două noi zile libere plătite în 2024

Sunt vești extraordinare pentru angajații din România – atât pentru bugetari, cât și pentru salariații din domeniul privat. Anul acesta, românii ar putea beneficia de încă două zile libere plătite de la stat. Noul proiect este aprobat de 40 de parlamentari și se află deja în dezbatere la Senat. 

Se oferă două noi zile libere plătite în 2024

Angajații din țara noastră se vor putea bucura de încă două zile libere pe an. Este vorba despre un proiect de lege inițiat de peste 40 de parlamentari care se află deja în dezbatere la Senat. Inițiativa are ca scop încurajarea prevenției în depistarea precoce a bolilor prin intermediul screening-ului medica – conform Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003. Românii ar avea două zile libere de la stat dedicate exclusiv pentru efectuarea unui control medical amănunțit sau alte tehnici de investigație specifice.

Citește și: Pensii iulie 2024. Banii ajung diferit la pensionari luna aceasta. Anunț CNPP

zile libere
zile libere

Două zile libere de la stat pentru bugetari și salariații din domeniul privat

Prin acordarea celor două zile libere, inițiatorii proiectului consideră că aceste controale preventive ar avea un impact major asupra sănătății cetățenilor – indiferent de vârsta acestora fie că este vorba de elevi, studenți sau pensionari. Angajatorii vor avea obligativitatea să le acorde angajaților aceste două zile libere. După obținerea celor două zile libere, angajatul trebuie să dovedească faptul că a efectuat screening-ul medical.

Astfel, acesta trebuie să obțină o adeverință de la medicul de familie – care să ateste efectuarea screening-ului medical. Adeverința trebuie prezentată în termen de 10 zile lucrătoare de la vizita medicală. În cazul în care proiectul de lege ar urma să fie aprobat, angajatorii care refuză angajaților acordarea celor două zile libere riscă amenzi de până la 2.500 de lei.

Parlamentarii propun următoarele măsuri:

  • acordarea a două zile libere într-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului. Aceste două zile libere nu vor fi incluse în durata concediului de odihnă și vor fi acordate și plătite de angajator, la cererea angajaților atât din sistemul public, dar și privat.
  • la cererea elevilor/studenților, unitățile de învățământ superior și preuniversitar vor avea obligativitatea să le acorde scutire pentru cele două zile dedicate efectuării screening-ului medical.
  • la cererea cadrelor militare în activitate, a soldaților și gradaților profesioniști se vor acorda două zile de permisie pentru efectuarea investigațiilor, acordate de unitățile militare.

Citește și: Noi calcule. Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult