Un nou proiect aduce beneficii pentru tinerii elevi. Românii ar putea beneficia de acces gratuit la muzee, concerte și spectacole, precum și la alte manifestări culturale și sportive organizate de instituții publice. Proiectul de lege a fost deja depus în Parlament de către deputatul USR Filip Havârneanu.
Vezi și: Guvernul mai oferă bani o singură dată! Ce bani vor primi românii pe cardurile de alimente
„Într-o societate tot mai amenințată de lipsa unor modele, muzeele și alte medii culturale de învățare informală trebuie să fie accesibile gratuit elevilor și să le ofere posibilitatea de ”a se împrieteni” cu noi concepte, cu descoperiri despre trecut, știință, artă și alte oportunități educaționale, fără a exista o condiționare financiară.
În vremurile actuale, în care generația tânără și copiii sunt prizonierii dependenței de internet sau de jocuri online, muzeele și instituțiile culturale au obligația să își lărgească misiunea și să caute soluții pentru ca ceea ce au ele de oferit să devină o preocupare proaspătă, atractivă, constantă în viața fiecărui elev.
Gratuitatea elevilor la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, de operă, de film, precum și la alte manifestări culturale și sportive este, practic, o investiție în viitorul lor educațional și o șansă acordată societății românești care este pe ultimul loc în Uniunea Europeană ca și consum de cultură”, a scris deputatul Filip Havârneanu, pe pagina sa de Facebook.
Proiectul vine pentru a schimba legea învățământului preuniversitar (198/2023) în sensul stabilirii accesului gratuit pentru elevi la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă, film, precum și la alte manifestări culturale și sportive organizate de instituții publice. De altfel, prin această lege vor beneficia de gratuitate și elevii români din afara granițelor țării, bursieri ai statului român.
Ultimele date statistice reliefează faptul că 60% dintre români nu citesc, nu se duc la muzee sau la filme. Mai mult, majoritatea bibliotecilor școlare sau de cartier, baza de plecare a alfabetizării culturale, s-au închis după Revoluție, motiv pentru care elevii nu mai au nici măcar o sursă de studiu, o atracție către informațiile din domeniul culturii sau către activitățile specifice.