Potrivit propunerii europarlamentarului PSD, românii care au muncit în străinătate și doresc să se reîntoarcă în ţară vor beneficia de o primă lunară de 500 de euro, pe o perioadă de șapte ani.
„Vreau să dăm românilor care se reîntorc în țară, ca primă de reinstalare în România, 500 de euro pe lună timp de minimum 7 ani. Și asta după ce prezintă fluturașul de salariu, în fiecare lună, să demonstreze că au muncit. Statul român nu riscă să piardă niciun ban și vă spun de ce: la cât este salariul minim pe economie de astăzi, recuperează cei 500 de euro prin taxele pe care le plătește angajatorul”, a explicat Cârciu.
Pentru a preveni posibilele abuzuri, proiectul prevede condiții clare pentru beneficiari, care vor trebui să demonstreze că au muncit legal în străinătate, având o adresă fiscală validă în diaspora.
„Chiar dacă noi nu știm exact câți români sunt acolo, pentru că sunt state care nu-i numără, fiecare român din străinătate are o adresă fiscală, o adresă fizică, are casă, masă, copiii la școală acolo. Se poate justifica, sunt multe modalități prin care se poate justifica”, a adăugat acesta, potrivit Stiridiaspora.ro.
În plus, europarlamentarul PSD a subliniat importanța unei documentații clare și riguroase pentru a preveni orice riscuri de fraudă.
„Omul trebuie să aibă documentația necesară și, sigur, o să cerem o documentație clară ca să nu poată fi înșelat statul, dar nici omul care are nevoie de sprijin”, a spus europarlamentarul.
Cârciu consideră că această măsură ar avea beneficii economice semnificative atât pentru românii care se întorc acasă, cât și pentru statul român.
„O parte din cei din Italia și Spania câștigă mai puțini bani decât în România, pe meseria pe care o practică acolo: că e vorba despre construcții, agricultură sau alte domenii. Dacă noi venim cu 500 de euro sprijin în plus lunar, eu cred că românul are tot interesul să trăiască acasă”, a argumentat Cârciu.
De asemenea, Cârciu a subliniat că programul va genera venituri suplimentare pentru statul român, prin taxe și impozite.
„TVA-ul pe fiecare cheltuială intră tot la stat. Ce cumpără din România și e fabricat în România generează alte taxe pe care le-a încasat statul și se consumă tot în România. Deci, dacă dăm acești 500 de euro la fiecare român care se întoarce acasă, statul poate să tragă linie la finalul anului și e câștigător deja din primul an, iar românul e câștigător din prima zi”, a mai spus Cârciu.
În ceea ce privește impactul asupra echilibrului social, Cârciu a afirmat că proiectul nu urmărește să creeze tensiuni între românii din țară și cei din diaspora, ci să ofere un sprijin real celor care se reîntorc.
„Cei care au plecat au nevoie de mai mult sprijin, pentru că reîntoarcerea presupune costuri. Dacă a avut o casă în România, nu mai este funcțională, trebuie refăcută, zugrăvită, încălzită, aranjată. Are mai multe nevoi decât cel care a rămas aici și le-a păstrat”, a explicat acesta.
Citeşte şi: Trendyol deschide primul depozit local în România, creând 250 de locuri de muncă