Mai multe proiecte depuse de câteva zeci de agenţi economici cu sediul în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD), care obținuseră finanţări prin programul guvernamental Electric Up, sunt blocate la sediul Administraţiei RBDD, din cauza hotărârii de Guvern nr 1.516 din 2008 privind Regulamentul cadru de urbanism pentru Rezervaţie.
Actul normativ, modificat recent, interzice la articolul 14 parcurile solare în perimetrul Rezervaţiei, dar permite folosirea izolată a panourilor solare pentru „necesităţi domestice de energie”, fără a defini această expresie.
„Există foarte mulţi investitori care au accesat Electric Up şi au o problemă pentru că interpretarea e atât de ambiguă, încât nu se ştie cum se va putea amplasa un proiect. Cred că numai în situaţia în care cei afectaţi vor da în judecată Administraţia RBDD, Ministerul Mediului şi statul român să ceară despăgubiri poate doar atunci le vin alte idei să modifice ceea ce s-a făcut rău”, a declarat, pentru Agerpres, proprietarul unei pensiuni turistice din satul Crişan, Dan Verbina.
Acesta a solicitat Administraţiei RBDD acordul de mediu pentru montarea a 221 de panouri solare şi a menţionat că investiţia sa este blocată, la fel ca cea a altor circa 40 de agenţi economici cu sedii în Rezervaţie care au accesat programul Electric Up.
La rândul său, guvernatorul Deltei, Gabriel Marinov, a declarat că exprimarea folosită în hotărârea de Guvern nr 1.516/2008 blochează proiectele.
„Am cerut clarificări de la nivelul Ministerului Mediului, al Consiliului ştiinţific al Administraţiei RBDD şi aşteptăm să vedem cum se soluţionează. Pe fond, cererea persoanelor îndrituite la accesarea fondurilor europene este pertinentă, iar agentul economic din Delta Dunării nu ar trebui discriminat în raport cu alţi agenţi economici din zona de terasă a judeţului sau faţă de cei din alte zone ale ţării, iar dacă se întâmplă acest lucru, atunci interdicţia trebuie compensată”, a afirmat guvernatorul Rezervaţiei.
Marinov a mai spus că toate primăriile din perimetrul RBDD au ridicat această problemă drept una „stringentă”.
„Ca un punct de vedere personal, ar trebui ca administratorul, noi, să constatăm felul în care este afectat peisajul, resursă foarte necesară inclusiv celor care fac turism în Deltă. De la caz la caz, putem evalua şi ne putem pronunţa cu privire la panourile fotovoltaice, în funcţie de loc, mărime ş.a.m.d.”, a menţionat guvernatorul Marinov.
Prin programul Electric Up aprobat de Guvernul României, micii întreprinzători au acces la finanţări de până la 100.000 de euro pentru amenajarea parcurilor fotovoltaice.