În acest proiect se vizează marile grupuri sau întreprinderi multinaționale care au înregistrat o cifră de afaceri anuală consolidată și este de cel puțin 750 de milioane de euro, acest fapt fiind comunicat de către Executiv.
Vezi mai multe despre: Românii care dețin mașini vor plăti un impozit special de la 1 ianuarie 2024. Câți bani vor scoate din buzunar șoferii
Guvernul, prin intermediul acestui proiect delege, transpune în legislația națională UE 2022/2523 ce are în vedere asigurarea unui nivel care este minim global de impozitare a grupurilor de întreprinderi multinaționale și a grupurilor naționale de mari dimensiune care se află în Uniunea Europeană. Directiva aceasta urmărește conținutul și structura regulilor model ale OCDE.
„Această reformă urmăreşte să stabilească o limită privind concurenţa în ceea ce priveşte cotele impozitului pe profit, prin stabilirea unui nivel minim global de impozitare. Prin eliminarea unei părţi a avantajelor generate de transferul profiturilor către jurisdicţii cu impozitare zero sau foarte scăzută se vor crea condiţii de concurenţă echitabilă. Practic, sistemul de impozitare va determina plata unui impozit echitabil indiferent de locul unde îşi desfăşoară activitatea.”, se araă într-un comunicat, potrivit știripesurse.
Acest proiect de lege a mai fost discutat, iar cadrul discuțiilor cu privire la acesta, s-a pus focusul și asupra entităților excluse, astfel cele care se încadrează sunt: entitățile guvernamentale, organizațiile internaționale, fondurile de pensii, ONG-urile, fondurile de investiții care sunt societăți-mamă finale și vehiculele de investiții imobiliare, precum și alte entități deținute de acestea în proporție de 95% care operează exclusiv sau aproape exclusiv în scopul de a deține active sau de a investi în fonduri în beneficiunl acestor entități sau care desfășoară exclusiv activități autoxiliare celor desfășurate de entitatea sau de entitățile menționale.
Mai mult decât atât, profitul net sau pierderea netă contabilă a unei societăți va fi ajustată cu valoarea cheltuielilor nete cu impozitele dividendele excluse, câștiguri sau pierderi de capital excluse, câștiguri sau pierderi incluse în temeiul metodei reevaluării, câștiguri sau pierderi din cedarea activelor și pasivelor excluse, câștiguri sau pierderi din diferențe de curs valutar, cheltuieli nedeductibile, erori dintr-o perioadă precedentă și modificări ale principiilor contabile și cheltuieli cu pensiile angajate. Profiturile din transportul maritim internațional sunt exceptate din baza de impozitare, potrivit bizbrașov.ro.
Vezi mai multe despre: Cu cât se impozitează veniturile obţinute prin închirierea bunurilor, noul impozit pe venit şi noul prag pentru CASS