Marți, Senatul României a analizat în calitate de primă cameră sesizată Legea referitoare la energia eoliană offshore, un proiect esențial pentru promovarea energiei regenerabile în țara noastră, conform informațiilor transmise de Ministerul Energiei printr-un comunicat oficial, transmite Agerpres.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat că România se află cu un pas mai aproape de crearea unui cadru legal coerent și previzibil pentru energia eoliană offshore în țărmul românesc al Mării Negre. El a subliniat că consideră acest obiectiv esențial încă de la preluarea mandatului său. El a evidențiat beneficiile aduse de această formă de energie, precum creșterea independenței sistemului energetic și asigurarea unei surse mai ecologice de energie pentru populație.
În urma dezbaterii din Senatul României, s-a stabilit un calendar legislativ care vizează ca până în anul 2032 să fie produs primul megawatt de energie eoliană în Marea Neagră și integrat în Sistemul Energetic Național. De asemenea, energia eoliană offshore este privită ca un potențial motor pentru consolidarea industriei românești, prin promovarea producției autohtone de hidrogen verde și a altor produse cu valoare adăugată, precum amoniacul verde.
„Suntem cu un pas mai aproape de crearea unui cadru legal coerent şi previzibil pentru producerea de energie eoliană offshore în ţărmul românesc al Mării Negre, un obiectiv principal pe care mi l-am asumat încă din prima zi la Ministerul Energiei. Prin producerea de energie eoliană offshore vom creşte independenţa sistemului energetic şi vom asigura o energie mai verde în casele românilor.
Conform calendarului legii debătute astăzi de Senatul României, în anul 2032 vom putea avea în Sistemul Energetic Naţional primul megawatt de energie eoliană produsă în Marea Neagră. Energia eoliană offshore ne oferă, de asemenea, şansa de a consolida industria românească, prin producerea autohtonă de hidrogen verde şi produse cu valoare adăugată bazate pe amoniac verde. Le mulţumesc senatorilor pentru dezbaterea cu celeritate a acestui proiect, precum şi colegilor mei din Ministerul Energiei care gestionează subiectul Legii energiei eoliene offshore. Sper ca până la 1 aprilie să vedem legea în Monitorul Oficial”, a declarat Sebastian Burduja.
Te-ar putea interesa și: Producție record de energie eoliană în România. Peste 2.000 de MW de electricitate au fost exportați într-o singură noapte
Aprobarea unui cadru legislativ care vizează energia eoliană offshore a României reprezintă un pas crucial în garantarea independenței și rezilienței energetice a țării noastre, fiind, în același timp, o confirmare a angajamentului nostru în Planul Național de Redresare și Reziliență.
La data de 21 decembrie 2023, Guvernul a adoptat proiectul de lege. În săptămânile ce urmează, acest proiect va fi supus dezbaterii și votului în Camera Deputaților, fiind apoi trimis spre promulgare către președintele României.
Conform datelor furnizate de Banca Mondială, România dispune de un potențial eolian offshore de 76 GW putere instalată, evidențiind un climat favorabil pentru dezvoltarea acestei surse de energie regenerabilă. Prin intermediul acestui proiect, România înregistrează progrese semnificative în realizarea obiectivelor de tranziție și decarbonizare a sistemului energetic, consolidând în același timp statutul său ca lider regional în domeniul energiei, conform comunicatului oficial.
Te-ar putea interesa și: Investiție de 90 milioane de euro în cel mai nou proiect energetic din România. A fost montată cea mai mare turbină eoliană