- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Proiectul Neptun Deep, important pentru Uniunea Europeană. Declarațiile șefului OMV

29 Oct, 14:40 • Bugiu ⁠Ana Maria
Grupul OMV își intensifică eforturile pentru a găsi alternative la gazele din Rusia prin proiectul Neptun Deep din Marea Neagră. Greenpeace contestă legal avizele pentru proiect, argumentând că nu s-au respectat procedurile de protecție a siturilor arheologice subacvatice.
Proiectul Neptun Deep, important pentru Uniunea Europeană. Declarațiile șefului OMV

Grupul OMV a intensificat eforturile în ultimii ani pentru a găsi alternative viabile la importurile de gaze din Rusia, iar proiectul Neptun Deep, situat în apele teritoriale ale României, pare să fie o soluție promițătoare. Alfred Stern, directorul general al OMV, a declarat recent că scopul este de a începe forajul în primul trimestru al anului viitor, cu o platformă de foraj Transocean deja îndreptându-se spre Marea Neagră. Se estimează că producția ar putea începe până în 2027, potrivit economedia.ro.

„Obiectivul este ca noi să începem forajul în primul trimestru al anului viitor. Platforma de foraj Transocean este deja în drum spre Marea Neagră iar până în 2027 ar urma să înceapă producţia”, a spus Alfred Stern.

Te-ar mai putea interesa și: Când va începe producţia de gaze naturale extrase prin proiectul Neptun Deep. Va fi cea mai mare exploatare de gaze din zona românească a Mării Negre

foto: Neptun Deep

Proiectul Neptun Deep, important pentru Uniunea Europeană. Declarațiile șefului OMV

Stern a menționat că România ar putea deveni, nu doar independentă în ceea ce privește energia, ci chiar un exportator de gaze naturale. Proiectul este văzut ca o componentă în tranziția energetică, având un impact pozitiv din punct de vedere economic și din perspectiva mediului.

„Acesta un proiect cu adevărat important, nu numai pentru România, ci pentru UE în ansamblu. Acesta este cel mai mare proiect de dezvoltare a gazelor din UE-27. România poate deveni independentă şi chiar exportator de gaze”, a subliniat Alfred Stern.

OMV Petrom, care deține 50% din proiect și este operatorul acestuia, a avut o producție de 3,3 miliarde de metri cubi de gaze naturale în 2023, asigurând aproximativ 40% din consumul de gaze naturale al României. Neptun Deep se estimează că ar putea produce circa 100 miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce îl face o resursă vitală pentru piața energetică a Uniunii Europene.

„Greenpeace România cheamă în judecată Ministerul Culturii, solicitând instanţelor suspendarea şi anularea ordinului prin care situl arheologic subacvatic «CT-I-s-A-02561»situat în Platforma continentală a Mării Negre îşi pierde statutul de monument istoric. Greenpeace reclamă că nu a fost respectată procedura prevăzută de lege pentru declasarea siturilor arheologice subacvatice. Organizaţia de mediu susţine că proiectul Neptun Deep primeşte un tratament preferenţial din partea instituţiilor române, ameninţând patrimoniul cultural şi dreptul românilor la un mediu curat şi la sănătate”, a transmis, luni, Greenpeace.

Pe de altă parte, proiectul a stârnit controverse, Greenpeace anunțând că a intentat un proces împotriva Ministerului Culturii pentru avizele emise pentru Neptun Deep. Organizația susține că nu au fost respectate procedurile legale privind protejarea siturilor arheologice subacvatice. Greenpeace avertizează că zona afectată de proiect conține vestigii arheologice valoroase, iar lucrările de extracție ar putea provoca distrugerea acestora. De asemenea, organizația critică lipsa de transparență a autorităților în privința documentației care a stat la baza aprobărilor pentru proiect.

„Întreaga platformă continentală a Mării Negre a fost declarată Sit arheologic subacvatic de importanţă naţională. Acest sit cuprinde, printre altele, vestigii din epoca romană, vestigii subacvatice din epoca elenistică, din epoca romano-bizantină şi din epoca greacă. Zona afectată de proiectul Neptun Deep include vestigii arheologice de o valoare inestimabilă, care ar putea fi grav afectate sau distruse de lucrările de extracţie şi transport de gaze naturale. Pe o suprafaţă de 7500 km 2, OMV Petrom si Romgaz vor împânzi Marea Neagră cu centre de foraj, sonde, manifolduri, risere, conducte de alimentare, platforme, cabluri, etc”, se mai arată în comunicatul de presă.

Reprezentanții Greenpeace afirmă că întregul proces de aprobat al proiectului sugerează o capturare a instituțiilor statului de către grupuri de interese, care prioritizează profitul în detrimentul conservării patrimoniului cultural.

„Modul în care s-au eliberat şi se eliberează avizele pentru exploatarea gazelor fosile din perimetrul Neptun Deep, adică pe repede înainte şi fără respectarea prevederilor legale, ne arată că instituţiile statului, de la un capăt la celălalt, sunt captive unui grup de interese bine instrumentat. Când banii, corupţia şi puterea vorbesc, siturile arheologice de interes naţional sunt distruse. Neptun Deep nu reprezintă doar o ameninţare pentru viitor, dar şi una care şterge cu buretele legăturile noastre cu trecutul. Conservarea patrimoniului cultural subacvatic este esenţială pentru cunoaşterea şi păstrarea istoriei şi tradiţiilor antice, salvând dovezile tangibile ale vieţii umane trecute, asigurând în acelaşi timp accesibilitatea şi cunoştinţele pentru generaţiile viitoare”, declară Vlad Cătună, coordonator campanii Climă şi Energie, Greenpeace România.

Greenpeace a inițiat o petiție pentru protejarea Mării Negre și oprirea proiectului Neptun Deep. Recent, procurorii DIICOT au deschis o anchetă penală în urma unei sesizări a ministrului Energiei privind organizațiile care contestă proiectele energetice, ceea ce adaugă un alt strat de complexitate și controversă în jurul acestui important proiect energetic.

Te-ar mai putea interesa și: Sebastian Burduja este optimist: În 2027 ar trebui să intre primele molecule de gaz din Neptun Deep. E cel mai important zăcământ pe care România îl are

Urmărește Daily Business pe Google News