- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

De ce proiectul-pilot „Masă caldă” în școli a murit din fașă. Monica Anisie, fost ministru al Educației și unul dintre inițiatorii proiectului: „Autoritatea publică locală ar fi trebuit să dezvolte cantine la fiecare școală”

26 Sep, 16:09 • Stefan Simion
În 2016, la Ministerul Educației lua naștere proiectul „Masă caldă”, gândit de miniștrii Educației - Monica Anisie, Finanțelor - Anca Dragu, al Dezvoltării - Vasile Dâncu. Inițial, a fost gândit ca un proiect-pilot, care urma să se desfășoare în 50 de unități de învățământ, care dețineau cantine. 8 ani mai târziu, însă, programul a rămas tot în stadiul de pilot, deoarece nu au mai fost construite cantine pe lângă școli.
De ce proiectul-pilot „Masă caldă” în școli a murit din fașă. Monica Anisie, fost ministru al Educației și unul dintre inițiatorii proiectului: Autoritatea publică locală ar fi trebuit să dezvolte cantine la fiecare școală

„Masă caldă” a devenit, între timp, „Masă sănătoasă”, un program în care nu mai este necesară existența cantinelor pe lângă instituțiile de învățământ. Doar că, „masa sănătoasă” nu este una caldă, și nici „foarte sănătoasă”, spune Monica Anisie.

Fostul ministru a spus, în cadrul dezbaterii Educație pentru Viitor, că ideea programului inițiat de ea nu era doar ca cei mici să aibă ce mânca, ci ca mâncarea să fie caldă, iar ei să o consume stând liniștiți la o masă, “nu în clasă, alergând”.

De ce proiectul-pilot „Masă caldă” în școli a murit din fașă. Monica Anisie: „Nu s-au construit cantine”

Doar că autoritățile locale nu s-au îngrijit să construiască cantine, astfel că proiectul ei nu a putut fi pus în aplicare și a rămas tot în stadiul de pilot. Potrivit unui raport al ministerului pe anul 2021-2022, lipsa cantinelor a fost principala problemă pentru în desfășurarea programului “Masă caldă”, scrie edupedu.ro

Atunci când am gândit programul “masă caldă” în școli am fost la aceeași masă trei miniștri: doamna Anca Dragu, ministrul Finanțelor de atunci și domnul Vasile Dâncu, ministru al Dezvoltării. Cu dânsul am lucrat împreună, din partide diferite, dar lucrul acesta nu a contat, pentru că eram împreună la un proiect pentru copii. Și acel proiect, așa cum l-am gândit atunci, nu a fost continuat în acea formă. 

Citeste si Tichete sociale pentru elevi 2024. Până la ce dată se pot depune cererile pentru a primi 500 de ei. S-a prelungit termenul

Domnul ministru Dâncu a susținut că autoritatea publică locală este foarte importantă în a dezvolta acest program. În ce sens? Acum acest program s-a transformat din “masă caldă” în “masă sănătoasă”, nu este o masă caldă, trebuie să recunoaștem și nu e nici tocmai sănătoasă. 

Autoritatea publică locală trebuia, în acel moment, așa gândisem proiectul, să dezvolte cantine la fiecare unitate de învățământ. Proiectul a fost pilot pentru 50 de unități de învățământ, numai în acele unități în care aveam cantină. Este foarte important să gătești acolo mâncarea să o poată servi elevii caldă într-un mediu propice, nu în clasă, alergând. De aceea spuneam că este important să fim la aceeași masă cu toții, să fim împreună și să gândim proiecte pentru tineri, strategice, aceste proiecte și să le ducem mai departe, pentru că noi, de fapt și de drept, trebuie să ne gândim la ce se întâmplă după ce nu o să mai fim acolo într-o anumită funcție”, a explicat Monica Anisie.

Citeste si Învățământul românesc se transformă! Proiectul care propune ca elevii să studieze îngrijirea animalelor ca parte din curriculum

Reamintim că programul “Masă caldă” în școli a început în urmă cu 8 ani, cu 50 de școli, iar guvernele au continuat an de an programul prin hotărâri de Guvern aprobate în fiecare an târziu, aproape de începerea anului școlar, ceea ce a creat întârzieri în aplicare.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult