„Masă caldă” a devenit, între timp, „Masă sănătoasă”, un program în care nu mai este necesară existența cantinelor pe lângă instituțiile de învățământ. Doar că, „masa sănătoasă” nu este una caldă, și nici „foarte sănătoasă”, spune Monica Anisie.
Fostul ministru a spus, în cadrul dezbaterii Educație pentru Viitor, că ideea programului inițiat de ea nu era doar ca cei mici să aibă ce mânca, ci ca mâncarea să fie caldă, iar ei să o consume stând liniștiți la o masă, “nu în clasă, alergând”.
Doar că autoritățile locale nu s-au îngrijit să construiască cantine, astfel că proiectul ei nu a putut fi pus în aplicare și a rămas tot în stadiul de pilot. Potrivit unui raport al ministerului pe anul 2021-2022, lipsa cantinelor a fost principala problemă pentru în desfășurarea programului “Masă caldă”, scrie edupedu.ro
„Atunci când am gândit programul “masă caldă” în școli am fost la aceeași masă trei miniștri: doamna Anca Dragu, ministrul Finanțelor de atunci și domnul Vasile Dâncu, ministru al Dezvoltării. Cu dânsul am lucrat împreună, din partide diferite, dar lucrul acesta nu a contat, pentru că eram împreună la un proiect pentru copii. Și acel proiect, așa cum l-am gândit atunci, nu a fost continuat în acea formă.
Domnul ministru Dâncu a susținut că autoritatea publică locală este foarte importantă în a dezvolta acest program. În ce sens? Acum acest program s-a transformat din “masă caldă” în “masă sănătoasă”, nu este o masă caldă, trebuie să recunoaștem și nu e nici tocmai sănătoasă.
Autoritatea publică locală trebuia, în acel moment, așa gândisem proiectul, să dezvolte cantine la fiecare unitate de învățământ. Proiectul a fost pilot pentru 50 de unități de învățământ, numai în acele unități în care aveam cantină. Este foarte important să gătești acolo mâncarea să o poată servi elevii caldă într-un mediu propice, nu în clasă, alergând. De aceea spuneam că este important să fim la aceeași masă cu toții, să fim împreună și să gândim proiecte pentru tineri, strategice, aceste proiecte și să le ducem mai departe, pentru că noi, de fapt și de drept, trebuie să ne gândim la ce se întâmplă după ce nu o să mai fim acolo într-o anumită funcție”, a explicat Monica Anisie.
Reamintim că programul “Masă caldă” în școli a început în urmă cu 8 ani, cu 50 de școli, iar guvernele au continuat an de an programul prin hotărâri de Guvern aprobate în fiecare an târziu, aproape de începerea anului școlar, ceea ce a creat întârzieri în aplicare.