Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat, într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, că România şi-a menţinut poziţia cu privire la propunerea Franței ca fermierii să cultive 7% din suprafaţa deţinută cu plante fixatoare de azot, aşa cum a promis românilor.
Propunerea venită din partea Franței de a obliga agricultorii să cultive un procent de 7% din suprafața deținută cu plante fixatoare de azot nu a primit numărul de voturi necesare din partea statelor membre, conform declarației ministrului.
„Propunerea Franței care ar fi obligat fermierii să cultive un procent de 7% din suprafața deținută cu plante fixatoare de azot NU a reușit să convingă statele membre pentru a primi numărul de voturi necesare!
Așa cum am promis, România și-a menținut poziția că derogarea de la GAEC 7 (rotația culturilor) și GAEC 8 ( 4% pârloagă) trebuie prelungită, nu înlocuită cu o formulă care nu avantajează fermierii.
Constat că pe grupurile de fermieri se încearcă distribuirea unui FAKE NEWS cum că România s-ar fi opus unei decizii care ar fi rezolvat dificultățile agricultorilor.”, a scris ministrul în postarea publicată pe pagina de Facebook.
Ai putea fi interesat și de: Declarația neașteptată a premierului! Marcel Ciolacu vrea scurtarea mandatului președintelui: „Am putea să-l aducem la 4 ani”
Ministrul Agriculturii a ținut să liniștească românii, precizând că propunerea venită din partea Franței nu va fi o problemă și nu va pune presiune pe aceștia. În continuare este așteptată o propunere din partea Comisiei Europene care să țină cont de situația agricultorilor din România.
„Să fie clar: România a respins propunerea Franței, care nu ar fi făcut decât să pună în continuare presiune pe fermierii noștri, fără să le rezolve problemele.
Așteptăm de la Comisia Europeană o propunere care să țină cont de situația fermierilor noștri!”, a completat el.
Florin Barbu solicită prelungirea derogării de la GAEC 7 și GAEC 8 și pentru anul 2024:
„Punctul nostru de vedere rămâne neschimbat: solicităm prelungirea derogării de la GAEC 7 și GAEC 8 și pentru anul 2024, poziție exprimată încă din iulie 2023!”, a concluzionat Florin Barbu în postarea de pe Facebook.
Vezi și alte știri: Cotaţiile pentru grâul european ating noi minime istorice. Impactul declinului preţurilor pentru grâul rusesc