Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 29 noiembrie 2023, Decretul pentru promulgarea Legii privind sistemul public de pensii, a informat Administrația Prezidențială. În acest context, Cristian Vasilcoiu (PSD), secretar de stat în Ministerul Muncii, a afirmat că legea aduce echitate și măriri, conform bugetul.ro.
De asemenea, Cristian Vasilcoiu a ținut să taxeze USR-ul condus de Cătălin Drulă, subliniind că „unii panicarzi au speriat bătrânii din România, doar în scop electoral”.
„Legea pensiilor a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, în pofida faptului că unii panicarzi au speriat bătrânii din România, doar în scop electoral.
Iar legea aduce echitate și măriri, deși tot unii de Dreapta au scris un PNRR de așa natură încât să se răzbune pe pensionari.
Ministerul Muncii a renegociat, în ultimii doi ani, cu reprezentanții Comisiei Europene, jalonul privind pensiile, astfel încât bătrânii din această țară să nu fie afectați, ci să primească măririle meritate”, spune Cristian Vasilcoiu.
Te-ar putea interesa și: Este oficial! Președintele Klaus Iohannis a promulgat noua Lege a pensiilor
– introducerea unei noi formule de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivităţii;
– stabilirea vârstei standard de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați;
– stagiul minim este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani;
– reducerea vârstelor standard de pensionare pentru persoanelor care au realizat stagiu de cotizare contributiv în condiții de muncă speciale și deosebite, în condiții de handicap sau au depășit stagiul complet de cotizare;
– stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va fi răsplătit cu puncte suplimentare pentru vechime;
– normalizarea condițiilor speciale și deosebite de muncă până în anul 2035;
– acordarea unor beneficii pentru mame, care se pot pensiona mai devreme cu câte şase luni pentru fiecare copil pe care l-au născut şi crescut, până la vârsta de 16 ani, în limita unei reduceri maxime de trei ani şi şase luni;
– luarea în calcul la stabilirea pensiei a sporurilor nepermanente pentru care s-au plătit contribuții.