- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Proprietarii de apartamente, obligați să-și achite datoriile. Termenul limită este de trei ani

22 Jul, 13:00 • Amarie Giorgiana
Proprietarii de apartamente sunt obligați să-și achite datoriile. Din cauza contextului economic în care România se află, tot mai mulți locatari au parte de probleme când vine vorba de achitarea datoriilor către asociațiile de proprietari.
Proprietarii de apartamente, obligați să-și achite datoriile. Termenul limită este de trei ani

Proprietarii de apartamente sau chiriașii sunt obligați să-și plătească datoriile către asociațiile de proprietari. Creșterea prețurilor la întreținere, facturile uriașe și costul ridicat al vieții îi fac pe români să se scarpine în cap când vine vorba de achitarea datoriilor și mulți dintre ei devin restanțieri. Legea prevede un termen limită în care oamenii pot achita sumele restante față de asociația de proprietari, dar după expirarea termenului, datoriile sunt prescrise, potrivit Capital.

Proprietarii sunt obligați să achite datoriile către asociații

În contextul economic actual, mulți români se confruntă cu dificultăți financiare din cauza facturilor mari la întreținere, energie și alte cheltuieli neprevăzute. Acestea pot duce la acumularea datoriilor, pe care locatarii nu reușesc să le achite la timp, generând probleme pe termen lung.

Legea română prevede un termen limită în care proprietarii de apartamente trebuie să-și achite datoriile față de asociația de proprietari. După acest termen, datoriile se prescriu și nu mai pot fi recuperate, notează Avocat.net.

Ce prevede Codul Civil

Conform Codului Civil, termenul de prescripție pentru datoriile către asociația de proprietari este de trei ani. Această prevedere se aplică în absența unor reglementări specifice în Legea nr. 196/2018 privind asociațiile de proprietari și administrarea condominiilor.

Astfel, asociația de proprietari are la dispoziție un termen de trei ani pentru a lua măsuri legale în vederea recuperării datoriilor restante. După acest interval, datoriile se prescriu și nu mai pot fi recuperate.

Este foarte important ca asociațiile de proprietari să fie proactive în recuperarea datoriilor. Dacă nu inițiază măsuri în termenul legal de trei ani, datoriile pot fi considerate pierdute, deoarece nu mai pot fi recuperate după expirarea acestui termen.

Citește și: Nu toți locatarii de la bloc sunt obligați să achite această taxă. La ce poți face economie dacă locuiești într-un apartament

Pentru a evita problemele financiare legate de întreținere, atât locatarii, cât și asociațiile de proprietari trebuie să fie vigilente. Locatarii ar trebui să-și gestioneze cu atenție bugetul și plățile, în timp ce asociațiile ar trebui să monitorizeze constant situația financiară a locatarilor și să acționeze prompt pentru recuperarea datoriilor înainte de expirarea termenului de prescripție.

Citește și: Noi blocuri ANL vor fi construite în mediul rural. Ce condiții trebuie să îndeplinească cetățenii care vor să locuiască într-un bloc ANL