- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Proprietarii de imobile respiră ușurați! Se amână creșterea masivă a impozitului

13 Aug, 12:34 • Bugiu ⁠Ana Maria
Vești bune pentru proprietarii de imobile! Ministerul Finanțelor anunță amânarea creșterii masive a impozitului pe proprietate.
Proprietarii de imobile respiră ușurați! Se amână creșterea masivă a impozitului

Sistemul de calcul al valorii de piață a imobilelor, care ar fi trebuit să aducă o actualizare a impozitului pe proprietate la nivelul valorilor reale de piață, nu va fi finalizat în acest an, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, într-un interviu pentru profit.ro.

Deși implementarea sistemului era prevăzută pentru 1 ianuarie 2025, aceasta va fi cel mai probabil amânată până la începutul anului 2026.

Ministrul Finanțelor a denumit noul sistemul „e-Proprietatea”.

Te-ar putea interesa și: Se construiește metrou la Cluj! Proprietarii despăgubiți de Guvern cu 283 milioane lei și 486 de imobile expropriate!

foto: impozit imobiliar

Se amână creșterea masivă a impozitului

Noul sistem va permite stabilirea impozitului pe proprietate pe baza valorii de piață reale a imobilului, în loc de folosirea unor indicatori fixați în Codul Fiscal.

Astfel, proprietarii de imobile din orașele mari (București, Cluj, Constanța, spre exemplu) vor observa creșteri semnificative ale impozitelor. Proprietarii din regiunile mai „mici”, unde cererea de proprietăți este mai redusă, vor putea avea reduceri de impozite.

Noul sistem „e-Proprietatea” face parte din obiectivele Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și se concentrează pe modernizarea și digitalizarea serviciilor publice.

Marcel Boloș a mai spus că este necesară dezvoltarea infrastructurii din domeniul IT pentru ca sistemul să funcționeze optim. Mai mult, este nevoie de îmbunătățirea și asigurarea logisticii pentru gestionarea noii metode de impzoitare.

Ministrul Finanțelor a mai explicat că pregătirile pentru implementarea noului sistem nu vor fi gata până la 1 ianuarie 2025, așa cum se stabilise inițial, sugerând o nouă dată de lansare, aceasta fiind 1 ianuarie 2026.

Chiar dacă termenul de lansare s-a modificat, ministrul a asigurat cetățenii că „e-Proprietatea” nu va schimba modul în care proprietarii interacționează deja cu primăriile. Acest sistem va gestiona întregul proces, de la declararea impozitului și determinarea valorii de piață a bunurilor imobile, până la calcularea și urmărirea plăților, care va facilita modul de organizare pentru proprietari.

„Interacțiunea proprietarului cu autoritatea fiscală locală nu se va schimba. Se va moderniza și poate deveni mai flexibilă”, a explicat Boloș.

Te-ar putea interesa și: Se schimbă legea în cazul imobilelor cu risc seismic! Ce nu mai au voie să facă proprietarii locuințelor aflate într-un astfel de bloc. Chiriașii vor fi evacuați