Frații antreprenori Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii retailerului de bricolaj Dedeman, au cumpărat de la Suzan Taher, fiica cea mare a lui Fathi Taher, terenuri cu o suprafață de aproximativ 11 hectare în apropierea Școlii Americane, din Pipera, pe care ar putea construi sute de apartamente de magazine, potrivit informațiilor transmise de Profit.ro.
Frații Pavăl au cumpărat 3 loturi de teren, libere de construcții, cu o suprafață cumulată de circa 11 hectare. Proprietățile au fost parte, anterior vânzării, dintr-un conflict juridic între Suzan Taher și First Bank/Piraeus Bank. Terenurile sunt amplasate între Școala Americană, fondată de Fathi Taher, și șoseaua de centură a Bucureștiului, o zonă populată cu ansambluri rezidențiale premium precum Oxford Gardens sau Ibiza Sol.
„Încă nu a fost luată o decizie cu privire la destinația de folosință a acestor terenuri“, au transmis reprezentații Dedeman.
Sursele sugerează că terenurile se pretează cel mai bine pentru o dezvoltare rezidențială și de retail. Într-un colț al proprietății, Lidl deține un depozit logistic, cumpărat de la producătorul de ciocolată Kandia Dulce.
Ținând cont de suprafața mare a terenurilor acumulate de frații Pavăl și de ansamblurile rezidențiale învecinate, un eventual proiect rezidențial dezvoltat aici ar avea în componență sute de apartamente.
Iordanianul Fathi Taher, decedat în iunie 2021, a fost unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri din România postcomunistă, iar legăturile sale cu statul român datează de dinainte de 1989, când a fost reprezentant comercial al Kuweitului la București. De numele său se leagă afaceri precum Școala Româno-Americană din Pipera, hotelul Marriott din capitală, asigurătorul AIG România, Kandia, fabrica Griro, platforma Electroputere Craiova sau clubul de fotbal Rapid București, precum și alte afaceri imobiliare și hoteliere.
Dedeman, cel mai mare retailer local de bricolaj, a atins în 2022 o cifră de afaceri de 11 miliarde lei, în creștere cu 10% față de anul anul precedent, și un profit net de 1,7 miliarde lei, cu 1,45% peste nivelul din 2021.
Rețeaua Dedeman numără 61 de magazine răspândite în toate județele țării cu excepția Teleorman și Giurgiu. Anul trecut au fost inaugurate doar două magazine: unul la Craiova lângă Promenada Mall și altul la Petroșani. Rețeaua de bricolaj mai beneficiază de 5 centre logistice, un parc auto propriu și are peste 12.500 de angajați. După ce au făcut din Dedeman cea mai mare companie antreprenorială din țară, frații Pavăl au început să își diversifice investițiile. Până acum, spre sectorul imobiliar au direcționat cele mai mari sume, un total de peste 800 de milioane de euro.
Au încheiat cea mai mare tranzacție a anului 2022 și cea mai mare tranzacție imobiliară realizată vreodată în România prin achiziția portofoliului de birouri al CA Immo, contra unei sume de 377 de milioane de euro; au plătit circa 200 de milioane de euro pe complexul de birouri The Bridge, alte peste 120 de milioane de euro pe complexul The Office din Cluj-Napoca, circa 90 de milioane de euro pe prima clădire de birouri din cadrul complexului U Center din București și 50 de milioane de euro pe complexul de birouri Dacia One din București.
Toate aceste achiziții îi poziționează pe locul 2 în clasamentul celor mai mari proprietari de spații pentru birouri din România, după Globalworth. De asemenea, frații Pavăl au stabilit un parteneriat cu omul de afaceri Ionuț Dumitrescu și firma acestuia, Element Industrial, prin care dezvoltă și vând parcuri industrial-logistice lângă orașe mari din țară.
Pe lângă investițiile imobiliare, cei doi frați Pavăl și-au extins plasamentele și în construcții (Cemacon și Promateris), în industrie (Alro și Conpet), energie (Transelectrica și Electrica), viticultură (Purcari Wineries), restructurare companii (ROCA Investments), pe piața colectării de deșeuri (Ecorep Group), a panourilor fotovoltaice (Simtel), în transport fluvial (Transport Trade Services), sănătate (clinica dentară Victoria, Farmacia Tei și Bebe Tei) și agricultură (Moldova Farming).
Ei au mai cumpărat un teren de 64 de hectare, în comuna Ștefăneștii de Jos (județul Ilfov), de la compania spaniolă Martinsa Fadesa. Terenul ar putea fi utilizat pentru dezvoltări de depozite, potrivit sursei menționate.
Proprietarii Dedeman lucrează și la primul lor ansamblu rezidențial, ce va fi construit pe un teren agricol din cartierul băcăuan Șerbănești. În același cartier din Bacău, pe un teren de circa 7 hectare amplasat pe malul lacului Bistrița, se pregătește și construcția proiectului mixt Dedeman Campus, care va include un centru comercial. În plus, aceștia au consolidat și restaurat casa negustorului Nicolae Hlebnikian din centrul Bucureștiului, cumpărată cu circa 5 milioane de euro, despre care au anunțat că o vor transforma în sediu pentru companiile holdingului Pavăl.