- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Proprietarii din România trebuie să completeze obligatoriu acest document. Este regulă clară și în 2024

27 Jul, 13:26 • Bumbeneci Diana
Românii care au calitatea de proprietar trebuie să completeze acest document. Este obligatoriu.
Proprietarii din România trebuie să completeze obligatoriu acest document. Este regulă clară și în 2024

În perioada în care România se afla în plin comunism, documentul de care nu puteai scăpa, dacă locuiai la bloc, era cartea de imobil. Mulți români credeau că a fost eliminat, dar se pare că nu a fost scos din lege nici măcar în anul 2024. Cu toate acestea însă, apare GDPR-ul care contrazice, în mare parte, cererea datelor personale de către administrator sau președintele asociației de proprietari. Fie că este casa ta sau ești chiriaș, ai obligația de a da informațiile. Dacă refuzi, poți fi obligat, în instanță, să răspunzi la întrebările-standard.

Ce prevede documentul

În prezent, cartea de imobil face parte din categoria evidenței persoanelor. Nu se mai ocupă MAI, ci doar administratorul sau președintele de bloc. Există și blocuri mai noi, unde tinerii care au această datorie uită să mai completeze registrul. Cu toate acestea, legea spune clar că: „Președintele asociației de proprietari are următoarele atribuții: i) întocmește și actualizează cartea de imobil, în conformitate cu legislația în vigoare”, art. 57.

Atunci când te muți, cu chirie sau în apartamentul tău, ai obligația ca în 15 zile să completezi documentul. Spre deosebire de anii anteriori, nu se mai poate solicita copie după carte de identitate sau actul de proprietate. Chiar dacă MAI nu se mai ocupă direct de această evidență, Poliția încă are obligația de a tipări și de a distribui gratuit cărțile de imobil.

Poți citi și: S-a anunțat ce se întâmplă cu pensiile românilor care au muncit 25 de ani. Daniel Baciu: „Vorbim despre 4,8 milioane de pensionari”

document carte de imobil
document carte de imobil

Ce se întâmplă cu proprietarii care refuză să completeze documentul
Se poate ajunge inclusiv în instanță dacă proprietarul sau chiriașul refuză să completeze documentul. Trebuie să fie trecuți inclusiv minorii care locuiesc în apartament sau în garsonieră.

„Înscrierea persoanelor în cartea de imobil se face în baza actului de identitate, iar pentru copiii sub 14 ani, în baza certificatului de naştere”, se arată în art.95/HG 1375/2006.

De regulă, în cartea de imobil sunt trecute următoarele informații:

nume și prenume complet;
prenumele părinților celui care locuiește;
numărul de telefon;
ocupația;
CNP-ul;
domiciliul;
data mutării în imobil.

Vezi și: Meteo 26-29 iulie. ANM anunță furtuni și vreme instabilă în weekend

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult