Un europarlamentar bulgar afirmă că granițele dintre România și Bulgaria ar trebui să cadă, dacă statele nu sunt acceptate în spațiul Schengen până la Crăciun, informează antena3.ro. Declarația a fost făcută de Andrey Novakov pe postul Nova News. El spune că acțiunile comune ar ajuta cele două țări.
Andrey Novakov a declarat pentru postul Nova News că propune ca granițele dintre Bulgaria și România să cadă dacă cele două state nu sunt acceptate în spațiul Schengen până la Crăciun. Europarlamentarul bulgar a afirmat că acțiunile comune ale celor două țări ar facilita construirea unui nou pod și punerea în funcțiune a unui bac pe Dunăre. Novakov a explicat că, în fiecare zi, un camion pierde 200 de euro din banii proprietarului, având în vedere timpul pe care îl stă la graniță. Tocmai din acest motiv, mulți șoferi renunță la locul de muncă.
Citește și despre următorul subiect: Care sunt șansele statului român să intre în spațiul Schengen? Cătălin Predoiu: „România face performanță în această privință”
„Pentru fiecare zi pierdută la graniță, un camion pierde 200 de euro din banii proprietarului. Mulți dintre șoferi renunță la locul de muncă pentru că nu vor să stea la graniță. Sunt mii de încercări pe zi de a trece granița, e normal să existe acțiuni”, a explicat el.
Europarlamentarul bulgar a insistat pentru eliminarea barierelor la punctele comune de trecere încă din luna iunie. Novakov explică că, în cazul în care România și Bulgaria nu sunt acceptate în Schengen până la Crăciun, controalele la frontieră ar trebui să fie rezolvate bilateral, iar barierele să fie ridicate, însă fără a încălca legislația europeană. El spune că acest lucru s-ar putea face în semn de protest.
„Propunerea mea este acea ca, în situaţia în care nu vom intra în Schengen, să rezolvăm în mod bilateral controalele la frontieră între Bulgaria şi România şi să ridicăm barierele (între cele două ţări) fără a încălca legislația europeană. Acest lucru este posibil şi ar trebui să îl facem, inclusiv în semn de protest”, a declarat el.
Europarlamentarul a subliniat că nu sunt multe poduri peste Dunăre între Bulgaria şi România, tocmai pentru că strategia statului român este aceea de a-şi dezvolta infrastructura spre vest, în direcţia Ungariei, şi nu în sud, spre Bulgaria. În același timp, principalele oraşe bulgare de la Dunăre sunt mai mici decât oraşele româneşti și este observată o lipsă de interes în conectarea lor.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Cele trei acte fără de care nu poți pleca în Bulgaria, Grecia, Turcia. Pot apărea probleme care să strice vacanța