- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Propuneri legislative pentru întoarcerea românilor din străinătate: Facilități fiscale, burse și asistență medicală

05 Aug, 18:32 • stefan.vlad
Propuneri legislative pentru întoarcerea românilor din străinătate. Un deputat din PNL sugerează o serie de măsuri într-un proiect de lege destinat să încurajeze întoarcerea și integrarea acestora în țară. Printre ele se numără facilități fiscale pentru antreprenorii români din străinătate, clase pregătitoare pentru copiii născuți în afara granițelor și burse de studiu pentru elevii din diaspora.
Propuneri legislative pentru întoarcerea românilor din străinătate: Facilități fiscale, burse și asistență medicală

Propuneri legislative pentru întoarcerea românilor din străinătate. Inițiativa, care va fi prezentată în parlament până la sfârșitul actualei sesiuni, este promovată de senatorul PNL Mihăiță Dohotar.

Citește și: Diaspora, marele investitor al României. În 2023, s-au trimis în ţară 6,5 miliarde de euro!

Propuneri legislative pentru întoarcerea românilor din străinătate

Printre alte măsuri propuse se numără:

– facilități vamale pentru românii care doresc să se întoarcă în România, inclusiv furnizarea unui container pentru mutarea obiectelor personale,
– consultanță privind procedura și condițiile de transport ale bunurilor,
– simplificarea procedurilor vamale pentru a facilita revenirea rapidă,
– patru bilete gratuite pentru transport aerian sau feroviar la distanțe de peste 2.000 km.

Cei interesați de repatriere vor primi un ajutor financiar echivalent cu un salariu mediu net pe lună, pentru o perioadă de trei luni, și asistență medicală gratuită în primul an de la revenirea în țară.

De asemenea, senatorul PNL propune acces prioritar la Programul „Prima investiție” pentru românii din străinătate care au un capital de cel puțin 250.000 euro și investesc în industria românească, în special în industria prelucrătoare sau cercetare, cu autoritățile centrale dublând suma investită.

Trebuie să-i susţinem pe românii plecaţi să se întoarcă acasă. Ţara noastră pierde un milion de români la fiecare 10 ani. Conform MAE, în 2021, peste 5,7 milioane de români locuiau cu acte în străinătate. Dintre aceştia, majoritatea trăiesc în Italia, Spania, Marea Britanie, Germania şi SUA.

Avem nevoie de fiecare român pentru a construi un viitor mai bun şi mai prosper în ţara noastră. Este imperativ să ne concentrăm eforturile pe sprijinirea şi facilitarea întoarcerii românilor din diaspora. Dacă va exista însă voinţă politică vor exista şi soluţii care să îi aducă pe români în ţară.

Printre acestea se disting stimularea antreprenoriatului, asigurarea unor locuri de muncă bine plătite pentru forţa de muncă calificată, facilitarea accesului la procesul decizional şi la implicarea civică„, a afirmat Mihăiţă Dohotar, pentru Agerpres.ro.