Românii au intrat în panică atunci când au aflat că un nou val de aer saharian este prezent în țară și ar putea reprezenta o problemă pentru persoanele cu probleme medicale. Pentru a lămuri această situație, Protecția Mediului a transmis un nou mesaj de interes național.
Autorităţile naţionale de mediu au confirmat că o masă de aer încărcată cu praf saharian traversează România, până vineri seară. Cele mai mari concentraţii se vor înregistra în regiunile vestice şi sud-vestice ale ţării, iar românii ar putea vedea cunoscuta „ploaie sângerie”.
„Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) care aparţine Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi este gestionată de Agentia Natională pentru Protecţia Mediului (ANPM) ar putea înregistra creşteri ale valorilor pulberilor în suspensie PM10 şi PM2.5, începând de azi, 29 februarie şi până mâine, 1 martie 2024, ora 22.00, ca urmare a unei mase de aer venită dinspre nordul Africii, încărcată cu praf de origine sahariană, care traversează teritoriului Romaniei”, a transmis, joi, Agentia Natională pentru Protecţia Mediului, într-un comunicat de presă.
„Populaţia nu are motive să intre în panică”
Reprezentanții de la Protecția Mediului au mai explicat că, potrivit datelor furnizate de Administraţia Naţională de Meteorologie, cele mai mari concentraţii urmează să se înregistreze în regiunile vestice şi sud-vestice ale ţării, unde particulele în suspensie se vor asocia şi cu ploi, în noaptea de 29 februarie spre 1 martie.
„Meteorologii susţin că, pe parcursul zilei de 1 martie, masa de aer încărcată cu particule de praf se va dispersa, iar concentraţia acestora se va diminua semnificativ. Astfel de episoade se înregistrează în fiecare an, iar populaţia nu are motive să intre în panică. În zonele în care se vor înregistra ploi, precipitaţiile vor angrena o parte din praf, de aceea urmele care vor putea fi observate pe maşini sau alte obiecte aflate în aer liber vor fi roşiatice”, a declarat Vicepreşedintele ANPM, Eugen Ioan Cozma.
Autorităţile de mediu mai anunţă că staţiile din cadrul RNMCA asigură monitorizarea permanentă a calităţii aerului înconjurător pe întreg teritoriul României, iar orice depăşire semnificativă a limitelor maxim admise va fi anunţată populaţiei.
Mai mult decât atât, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului precizează că datele privind concentraţiile orare provenite din monitorizarea poluanţilor precum pulberi în suspensie (fracţiile PM10 şi PM2.5), SO2, , NOx şi CO pot fi consultate de către public, permanent, pe platforma www.calitateaer.ro
Ce este praful saharian
Praful saharian constă în mare parte în particule minerale minuscule. Particulele fine sunt atât de ușoare încât vânturile le învârt rapid și le transportă în troposfera medie și superioară. În acest fel, ele se pot ridica până la o înălțime de 5 până la 10 kilometri în atmosferă. Praful din Sahara ajunge în Europa de câteva ori pe an.
Acest lucru are consecințe asupra vremii.
Pe timpul zilei se va observa cu ușurință un covor fin de prag saharian. În afară de ceața care va atenua radiația solară, din cauza prafului vor mai apărea și mai mulți nori înalți și, de asemenea, transformă cerul albastru senin în albastru-gălbui, uneori chiar portocaliu. Praful din Sahara poate acoperi mari părți ale cerului, reducând considerabil radiația solară
Ai mai putea citi: Meteo 1 martie 2024. Meteorologii anunță ce temperaturi vor fi în perioada 1-7 martie