Bucureștiul este acaparat de proteste pe bandă rulantă. De această dată, taximetriştii protestează, miercuri, în Piaţa Constituţiei cu peste 4.000 de maşini, cerând drepturi egale cu cele ale firmelor de transport alternativ, transmite Agerpres.
„Asociaţia Naţională a Patronatului Operatorilor de Transport în regim de Taxi ANPOTRT, Asociaţia Banat Crişana – Taxi, Asociaţia de Monitorizare Taxitransilvania, Asociaţia Clubul Taximetriştilor Liberi de Pretutindeni, Asociaţia Taxi Transilvania şi Asociaţia Banat Taxi anunţă un amplu miting pentru data de 13.03.2024.
Acţiunea, la fel ca toate mitingurile desfăşurate în cursul anului acesta, este organizată de asociaţiile semnatare în frunte cu ANPOTRT, asociaţie reprezentativă la nivel naţional, aflată într-un parteneriat activ cu Confederaţia Sindicală Naţională Meridian.
Protestul va avea loc în Piaţa Constituţiei, între orele 9:00 – 18:00 şi sunt aşteptaţi participanţi din toate judeţele ţării”, este notat într-un comunicat al ANPOTRT.
Potrivit documentului citat, în ultimul an, asociaţiile care reprezintă taximetriştii au tras numeroase semnale de alarmă, atât la Bucureşti, cât şi în ţară, cu privire la concurenţa neloială în acest domeniu de activitate, puternic dereglementat, prin adoptarea unei legislaţii defectuoase şi paralele privind un aşa zis „transport alternativ de persoane”.
Citește și: Guvernul pregătește închiderea Uber și Bolt. 50.000 de șoferi vor rămâne fără venituri
„În decursul ultimelor 9 luni, începând cu protestul din 20 iunie 2023, asociaţiile au depus nenumărate documente, atât la Guvern, la Cancelaria Primului Ministru, la Ministerul Transporturilor şi la Ministerul Digitalizării, cât şi în Parlamentul României.
S-a participat la multiple şedinţe de negocieri, atât la Guvern, cât şi în Parlament. De asemenea, au fost organizate, în susţinerea revendicărilor noastre, ample proteste, desfăşurate atât în Bucureşti, cât şi în ţară, care au avut ca şi punct culminant intrarea în greva foamei a unui număr semnificativ de taximetrişti din toată ţara”, aminteşte comunicatul citat.
În această situație, Ministerul Transporturilor a publicat în dezbatere un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea OUG.nr.49/2019, care include şi anumite propuneri înaintate de taximetrişti.
Este vorba despre eliminarea posibilităţii de emitere a copiei conforme pentru auto deţinute de operatori cu contract de comodat sau închiriere, modificarea ecusoanelor, astfel încât acestea să fie văzute de la distanţă, în vederea îmbunătăţirii activităţii de inspecţie şi control, abordarea în mod uniform a vechimii autoturismului cu transportul în regim de taxi şi închiriere, respectiv până la 5 ani vechime la prima autorizare şi maximum 10 ani la prelungire.
De asemenea, este prevăzută obligativitatea operatorilor de transport alternativ de a desfăşura activitatea pe raza autorităţii de autorizare.
„Ceea ce lipseşte din proiectul de Ordonanţă este limitarea copiilor conforme, pe criterii similare cu cele aplicate serviciului de taximetrie, având ca rezultat protejarea calităţii vieţii şi aerului, aglomerării traficului şi poluarea din marile oraşe, motiv pentru care, lupta noastră continuă şi va continua până la obţinerea acestui punct.
Protestul din data de 13.03.2024 este organizat tocmai pentru a atrage atenţia Guvernului şi Parlamentului României asupra faptului că, fără includerea acestei limitări, nu putem vorbi de o concurenţă loială între jucătorii din această piaţă”, se precizează în comunicatul asociaţiilor de taximetrişti.
La protestul organizat miercuri şi-au anunţat participarea şi reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).
Vezi și: Preț carburanți, 13 martie. Benzina şi motorina înregistrează o nouă scădere