Angajații din mai multe Agenţii Judeţene de Plăţi amenință că blochează activitatea au organizat astăzi un protest spontan. Salariații își arată nemulțumirea față de prevederile ordonanței care vizează reducerea cheltuielilor din sectorul bugetar, informează stiripesurse.ro. Activitatea instituției ar putea fi blocată.
Salariaţii din mai multe Agenţii Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială au organizat, miercuri, un protest spontan față de planul de austeritate al Guvernului condus de Marcel Ciolacu. Angajații din sistem protestează în aceste momente fără ca activitatea instituției să fie afectată. Cu toate acestea, sindicaliștii trag un semnal de alarmă: în următoarele zile, activitatea ar putea fi blocată, iar plățile către beneficiari vor fi suspendate. Sindicaliștii explică că angajații sunt nemulțumiți de prevederile ordonanței care vizează reducerea cheltuielilor din sectorul bugetar și anunță că vor protesta zilnic. Se poate ajunge la o grevă generală.
Citește și despre următorul subiect: Kelemen Hunor i-a cerut premierului Ciolacu să arunce la gunoi măsurile de austeritate, după ce Guvernul a declarat „război” culturii
Dacă ordonanţa pregătită de Guvern va fi adoptată, activitatea AJPIS ar putea fi reorganizată. Proteste împotriva măsurilor pe care vrea să le adopte Guvernul Ciolacu au avut loc și la Piteşi, Timişoara, Iaşi, dar şi în alte oraşe din ţară. Se pare că Guvernul nu poate adopta noile reguli fiscal-bugetare din luna septembrie, în ceea ce privește măsurile care vizează reducerea cheltuielilor din aparatul de stat.
Nicio măsură nu poate fi aplicată înainte de discuțiile în prealabil cu experții din Comisia Europeană. În perioada 28 – 30 august, o delegație a Guvernului se va deplasa la Bruxelles pentru a prezenta în fața Comisiei Europene măsurile pe care statul român vrea să le introducă. Din această delegație face parte și Marcel Ciolacu, care a declarat în urmă cu puțin timp că nu va renunța la tăierea facilităților fiscale din România.
„Avem programe în desfășurare, start-up-uri, încercăm să le dăm o latură și pentru românii care sunt plecați în străinătate să aibă acces la această platformă, poate revin în România. Toate aceste programe continuă.
Microîntreprinderile, există o singură abordare diferită a Comisiei, faptul că ele au devenit un fel de offshore în interiorul unui stat. Nu poți să ai o fiscalitate de tip offshore pe microîntreprinderi, dar să rezolvăm problemele, primele cinci, fără sărăcie, fără foamete, educație, infrastructură.
Deci, undeva nu funcționează. Și Comisia a spus, înțeleg, haideți să vedem unde gradual scoatem aceste excepții. Dar discuția și scoaterea excepțiilor nu este una brutală, care să se strice activitatea”, spune premierul României.
„Totuși, HORECA, microîntreprinderile, revenim și după o perioadă de pandemie când ele au fost susținute cu bani de la buget ca să depășească acel un an și jumătate în care nu au mai avut activitate. Au fost hotelurile închise, restaurantele, cinematografele, teatrele. Atunci, statul român a venit cu fonduri foarte multe, s-a întors până aproape de 6% din PIB către această zonă.
Nimeni nu va modifica nimic din ceea ce funcționează. Pentru mine este foarte important parteneriatul cu partenerul social. Domnul Jianu, de când a intrat PSD la guvernare, este președintele la Garantare, deci președintele de la IMM-uri este și la Fondul de Garantare, pentru că el cunoaște și și-a făcut echipa, nu i-am impus nicio echipă. Start-up Nation continuă”, încheie Ciolacu.