Sunt peste 400 de angajați ai Societății Carfil din Brașov care au întrerupt din nou lucrul, în decursul dimineții de miercuri, cu scopul de a protesta față de prevederile legii 296, ei solicitând că fie lăsaţi să lucreze ore suplimentare şi solicitând ca societatea să poată face angajări, în condiţiile în care are foarte multe comenzi, conform relatării News.ro. Sindicaliştii reclamă că măsurile fiscale vor duce la blocarea activităţii industriei de apărare.
”Toţi salariaţii, mai exact 470 de angajaţi din cadrul S. CARFIL S.A, au oprit lucrul pentru a protesta împotriva aplicării Legii 269/2023 la această unitate. Legea, aplicată la societăţile comerciale cu capital majoritar/integral de stat, din industria de apărare, conduce la scăderea veniturilor la bugetul de stat. Memorandumul iniţiat de Ministerul Economiei şi aprobat de Guvern, prin care se acordă o scutire societăţilor din industria de apărare de la aplicarea Legii 296/2023, scuteşte doar tichetele de masă şi ajutoarele sociale acordate angajaţilor. Cele două excepţii nu ajută societatea comercială”, au comunicat reprezentanţii Blocului Naţion al Sindical, potrivit Economedia.
Ai putea fi interesat și de: Protestele sindicaliștilor din Casele de Pensii se suspendă. La ce concluzii s-a ajuns în urma discuțiilor cu premierul Marcel Ciolacu
Potrivit acestora, este foarte mare nevoie de creștere a numărului de angajați, de menținerea plății orelor suplimentare și de acordarea de bonusuri salaeiale, mai ales că numărul de comenzi a crescut semnificativ.
”Indiferanţa faţă de aceste aspecte va face imposibilă onorarea comenzilor preluate de S. CARFIL S.A. Numărul comenzilor este mai mare, lucru care face ca volumul de muncă să crească şi mai mult, iar angajaţii nu vor mai face ore suplimentare. Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, în calitatea sa, trebuia să inainteze Guvernului un memorandum care să ajute societatea comercială, nu să solicite măsuri sociale”, a adăugat BNS, potrivit sursei date.
Salariaţii vor continua protestul până la ora 11:00.
Într-un document citat de News.ro din partea sindicatului CA, reprezentanţii angajaţilor de la Carfil arată că Ministerul Economiei şi nu cel al Muncii şi Protecţiei Sociale a iniţiat Memorandumul prin care societăţile din industria de apărare sunt scutite de la prevederile Legii 296 în ceea ce priveşte tichetele de masă şi ajutoarele sociale.
Ai putea fi interesat și de: Un nou val de proteste! Angajații din Sănătate cer de urgenţă creșterea salariilor