Luni, pe data de 8 iulie, Patronatul Antreprenorilor Contabili din România (PACR) va pune la cale un protest, organizat în Piața Victoriei din Capitală, pentru a atrage atenția asupra climatului economic caracterizat de „haos legislativ și incertitudine fiscală”. De asemenea, contabilii cer modificări fundamentale în politica fiscală a României, conform Capital.ro.
PACR a declarat că în ultimele luni, contabilii au fost martorii unui val imens de modificări legislative, care apar, în medie, la fiecare două zile lucrătoare.
„Suntem la un punct de cotitură pentru viitorul economic al României. Abuzurile legislative şi măsurile fiscale opresive afectează profund fiecare antreprenor, economist, contabil şi contribuabil din această ţară. În ultimele luni, am fost martorii unei avalanşe de modificări legislative, care apar în medie la fiecare două zile lucrătoare.
Este imposibil să cerem celor care îşi plătesc taxele şi impozitele să-şi adapteze permanent afacerile sau bugetele personale la un astfel de ritm haotic. Această instabilitate nu face decât să sufoce dezvoltarea şi inovaţia, afectând negativ economia naţională.
De la înfiinţare, fiecare companie este tratată ca un potenţial evazionist, iar această presiune este amplificată de peste 60 de instituţii cu atribuţii de control, fără a oferi însă îndrumare şi consiliere adecvată. În acest context, organizăm protestul:
„Fără haos în legislaţia fiscală” pe 8 iulie, în Bucureşti, pentru a atrage atenţia asupra acestor probleme critice şi pentru a cere schimbări fundamentale în politica fiscală a ţării”, a transmis Patronatul Antreprenorilor Contabili din România.
Citește și: Top 10 țări în care angajații sunt fericiți la locul de muncă. Pe ce loc se clasează România
Reprezentanții au declarat pentru sursele media că la protestul ce va avea loc în Piața Victoriei ar urma să participe aproximativ 3.000 de oameni, inclusiv contabili și economiști. Asemenea acțiuni sunt planificate și în alte orașe din țară, cum ar fi Timișoara, Oradea, Iași și Bistrița.
„Nu vom renunţa la protest chiar dacă s-a reuşit deschiderea unui dialog cu reprezentanţii Guvernului. La ora 9:00, o delegaţie va intra la discuţii cu reprezentanţii premierului, iar la 12:30 cu cei ai delegaţiei de la Ministerul Finanţelor, dar protestul va continua. De asemenea, oamenii s-au organizat şi în alte oraşe unde au obţinut deja autorizaţii pentru protest.
În funcţie de discuţiile cu autorităţile vom decide dacă vom extinde protestul şi în zilele următoare. De altfel, s-au raliat protestului nostru mai multe patronate: ANAT, FPTIOR, Patronatul Medicilor de Familie, OFA UGIR etc. Din estimările noastre, la protestul de mâine din Piaţa Victoriei vor participa în jur de 3.000 de oameni”, au precizat aceștia.
Prin intermediul unui comunicat al organizației patronale, PACR a atras atenția asupra unei prime reușite în contextul protestului, ținând cont de deschiderea unui canal de dialog direct cu reprezentanții premierului și cei ai Ministerului Finanțelor.
„Într-un mediu economic atât de instabil, este esenţial să creăm canale de comunicare directe şi eficiente cu autorităţile. Deschiderea dialogului cu reprezentanţii Prim-ministrului şi ai Ministerului Finanţelor Publice reprezintă un prim pas crucial pentru stabilitatea şi predictibilitatea legislativă de care avem nevoie”, a transmis Ligia Mădălina Zgubea, cofondator PACR.