Reprezentanții taximetriștilor vor avea o întâlnire cu autoritățile joi, pentru a discuta despre modificarea legislației referitoare la activitățile care țin de ridesharing, precum și a normelor privind transportul în regim de taxi și închiriere. Cristian Coman, președintele Asociației Șoferilor de Taxi București-Ilfov, a declarat pentru Agerpres că se așteaptă ca schimbările stabilite să fie „parafate” în termen de o lună.
Acesta a subliniat că, în urma dialogului cu autoritățile, s-a convenit ca ziua de joi să fie desemnată pentru a discuta împreună modificările necesare pentru cele două legi, respectiv Legea nr. 204/2019 privind activitățile de transport alternativ cu autoturism și conducător auto, precum și Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere.
La întâlnirea desfășurată luni, șoferii de taxi au fost reprezentați de confederațiile din domeniul transportului rutier. Astfel, printrei cei care au participat la discuțiile de la guvern se numără Confederația Operatorilor de Transport din România (COTAR), Federația Operatorilor de Transport din România (FORT), precum și reprezentanți din partea companiilor Uber și Bolt. Din parte autorităților, au fost participanți reprezentanți din Secretariatul de Stat al Guvernului și o delegație din partea Ministerului Digitalizării.
Luni, sute de șoferi de taxi au organizat un protest în Piața Constituției, cerând, printre altele, respectarea prevederilor articolului 6 din Legea nr. 204/2019 referitoare la fiscalizarea curselor și comisioanelor prin intermediul unei entități fiscale înregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), cu suspendarea avizului tehnic până la conformarea cu prevederile legale.
„Guvernul vrea să ne ajute, să fie modificate cele două legi, să fie concurenţă legală şi loială. În termen de o lună, începând de joi, trebuie să se formeze o comisie în cadrul Guvernului care să vizeze şi să modifice legile”, a explicat Cristian Coman, organizatorul protestului.
Coman a subliniat faptul că protestele șoferilor de taxi vor înceta în cazul în care autoritățile schimbă legislația și rezolvă revendicările în decurs de 30 de zile.
„În cazul în care cele cinci puncte nu sunt modificate – şi observăm o discrepanţă între ceea ce vrea şoferul din stradă şi ce vor guvernanţii şi patronatele, vom ieşi în stradă încă o dată. Avem suportul şi din ţară. Am promis că la următorul protest vom fi mai mulţi. Sper să nu fie cazul să mai facem încă un protest, dar istoria ne-a dovedit că ni se promit anumite chestii şi ni se lungesc termenele de la o lună la alta. Poziţia noastră este fermă în continuare, nu mai avem încredere în promisiuni până nu vedem ştampilat şi publicat în Monitorul Oficial”, a adăugat Cristian Coman.