În cea de-a șaptea zi în care continuă protestul transportatorilor și fermierilor, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a anunțat faptul că Sorin Grindeanu, ministrul de resort, va avea o nouă întâlnire cu reprezentanții celor care au ieșit pe străzi, conform Economica.
„Astăzi, 16 ianuarie 2024, ora 13:00, la sediul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii va avea loc o întâlnire între ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, şi reprezentanţii Confederaţiilor patronale şi Federaţiilor reprezentative ale transportatorilor rutieri”, după cum au anunțat oficialii cea mai nouă încercare de a ajunge la o soluție de când a începutul protestul transportatorilor și fermierilor.
După cum au transmis oficialii guvernamentali presei, oamenii care au ieșit în stradă la protestul transportatorilor vor fi reprezentați la întâlnire de către liderii Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), Confederaţiei Patronale Concordia, Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi Asociaţiei Române pentru Transporturi Rutiere Internaţionale.
Te-ar putea interesa și: Protestul fermierilor și transportatorilor, ziua 7. Manifestanții amenință că vor rămâne în stradă până când le sunt ascultate revendicările
„Asistăm la o situaţie fără precedent la care în mod sigur nu s-ar fi ajuns dacă implicarea Guvernului în problemele transportatorilor ar fi fost de-a lungul timpului una reală şi susţinută. Ceea ce ne lipseşte de multă vreme în relaţia dintre autorităţi şi organizaţii reprezentative ale transportatorilor este tocmai acest dialog, care ar fi trebuit să găsească o rezolvare până acum la problemele cu care se confruntă industria. Considerăm că revendicările protestatarilor sunt reale, chiar dacă modul de a le exprima este atipic.
Revendicările lor se suprapun cu probleme mai vechi din domeniul transporturilor pe care noi le-am semnalat autorităţilor de-a lungul anilor. Indiferenţa cu care guvernanţii au tratat aceste probleme a amânat rezolvarea lor până acum, când şoferii au reacţionat. Ceea ce vedem astăzi în stradă este oglinda întârzierilor în reglementare, a unei pieţe a asigurărilor dezechilibrate şi a lipsei de viziune pe termen lung. Să nu uităm că transporturile rutiere sunt vitale pentru economie, ele fiind cel mai mare exportator de servicii al României”, a declarat Radu Dinescu, secretarul general al UNTRR, una dintre organizațiile care spriină protestul transportatorilor.
Protestul transportatorilor și fermierilor a debutat acum șapte zile, iar la finalul ultimelor discuții cu premierul Marcel Ciolacu, aceștia au declarat că demonstrațiile vor continua, cu fiecare participant luând individual decizia de a rămâne în stradă.
Poliția Română a informat luni că au fost deschise 24 de dosare penale pentru incitare la violență în contextul acestui protest al transportatorilor. Prim-ministrul Marcel Ciolacu s-a întâlnit luni cu miniștrii implicați în negocierile cu transportatorii și fermierii protestatari, având ca scop accelerarea elaborării de acte normative care să pună în practică soluțiile convenite de cele două părți prin procesele-verbale încheiate. Premierul a comunicat că Guvernul este complet deschis la dialog, până în momentul în care se abordează măsurile privind reducerea evaziunii fiscale, reprezentând astfel linia roșie pe care nu o poate traversa.