- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Provocarea periculoasă de pe TikTok. Apeluri false la 112 pentru bani care să acopere amenzile!

08 Jul, 09:37 • Cornel Ghimeșan
Un nou trend îngrijorător a luat amploare pe platforma de socializare TikTok: tinerii fac farse apelând numărul de urgență 112, solicitând chiar bani de la ceilalți utilizatori pentru a acoperi eventualele amenzi. Această provocare virală a alarmat Poliția Română, deoarece pune în pericol răspunsul la situațiile de urgență reale.
Provocarea periculoasă de pe TikTok. Apeluri false la 112 pentru bani care să acopere amenzile!

Provocarea periculoasă de pe TikTok. În loc să se concentreze pe apelurile esențiale care pot salva vieți, operatorii de la 112 sunt adesea nevoiți să gestioneze apeluri neserioase. Aceste apeluri false ocupă liniile și pot întârzia răspunsul la cazuri de urgență reale, periclitând astfel vieți și resurse.

Provocarea periculoasă de pe TikTok

O martoră a relatat pentru Digi24 cum adolescenții se amuzau pe TikTok făcând aceste apeluri. Aceștia discutau despre cum să strângă bani pentru a suna la 112 și cum au făcut farse în trecut. Un exemplu este cazul unui tânăr care a pretins că nu poate respira și că este închis în baie, doar pentru a râde de agentul care încerca să-l ajute: „Spuneau că o să sune, la o anumită sumă strânsă, la 112 și o să își bată joc de „gabori”. Spuneau că au mai sunat la un moment dat și a stat cu agenta în telefon și i-a spus că e închis în baie și că nu poate să respire și doamna îi spunea ce să facă, cum să respire, dar l-a bufnit râsul”.

Citeşte şi: Litoralul românesc, invadat de alge și în 2024. Turiștii sunt revoltați de mirosul neplăcut și încep să evite unele stațiuni din acest motiv

Persoanele care fac farse prin apeluri la 112 riscă amenzi de la 2.000 la 4.000 de lei și, în unele cazuri, pot fi obligate să presteze până la 400 de ore de muncă în folosul comunității. Aceste măsuri au fost luate pentru a descuraja apelurile nejustificate care perturbă activitatea serviciilor de urgență.

În 2023, mai mult de jumătate dintre cele 10 milioane de apeluri la 112 au fost false. Aceasta este o problemă majoră care afectează eficiența serviciilor de urgență și capacitatea lor de a răspunde prompt la situații reale de pericol.

Poliția subliniază gravitatea acestor fapte și face apel la responsabilitatea socială a cetățenilor. Deși nu au fost detaliate măsurile concrete pentru descurajare, autoritățile continuă să monitorizeze situația și să aplice sancțiuni severe pentru a stopa acest fenomen.

Citeşte şi: Perioada în care temperatura apei din Marea Neagră este ideală. Când este recomandat să mergeți la plajă în luna iulie 2024

Trendul de pe TikTok care implică apeluri false la 112 este nu doar o glumă proastă, ci și un act periculos care poate costa vieți. Este esențial ca tinerii să înțeleagă importanța serviciilor de urgență și să evite astfel de comportamente iresponsabile. Autoritățile își intensifică eforturile pentru a combate acest fenomen și pentru a asigura funcționarea eficientă a serviciilor de urgență în beneficiul tuturor cetățenilor.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult