Dobânzile exorbitante la credite vor fi plafonate, la propunerea PSD. Astfel, românii obțin o protecție financiară esențială împotriva dobânzilor uriașe la creditele acordate de Instituțiile Financiare Nebancare (IFN-uri), conform informațiilor prezentate de Antena 3 CNN.
Legea a fost propusă de senatorul Partidului Social Democrat, Daniel Zamfir și impune un plafon pentru acestea, limitând în același timp acțiunile agresive ale agenților de recuperare.
„Sunt IFN-uri care practică dobânzi și de 60.000% media dobânzilor practicate de IFN-uri este undeva la șapte-8.000% e bine? Prin acest proiect de lege am redus drastic aceste dobânzi. Ca atare, niciun cetățean care ia un credit de consum la un IFN nu va plăti mai mult decât dublu sumei împrumutate.”, a declarat Daniel Zanfir, PSD.
Ai mai putea fi interesat și de: România, pe primul loc în UE la suprafaţa cultivată cu floarea soarelui şi porumb boabe. Producţia s-a ridicat la peste 10 milioane tone
„În Parlament s-a votat plafonarea acelor dobânzi nesimțite la credite, de genul 20.000 la sută, practicată atâta vreme de instituții financiare nebancare.
De fapt, oriunde vedem speculă și excese care afectează nivelul de trai al românilor, intervenim și reglăm situația”, a spus premierul țării, Marcel Ciolacu.
Măsura a fost aplicată în urmă ce ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor) a constatat că există IFN-uri care aplică o dobândă de până la 60.000%, cu o medie în jur de 7-800%. Prin adoptarea acestui proiect de lege, astfel de dobânzi devin ilegale, inclusiv pentru contractele în derulare.
Conform proiectului votat de PSD, noile reglementări vor afecta următoarele: creditele ipotecare, unde DAE nu poate depăși dobânda de referință a Băncii Naționale a României (BNR) plus 2%, pentru creditele de consum.
DAE-ul nu va fi mai mare decât dobânda de referință a BNR, plus 15%, precum și pentru creditele de consum mai mici de 15.000 de lei, iar suma totală de rambursat ce nu va putea depăși dublul sumei împrumutate.
Prin urmare, potrivit aceluiași proiect, clienții nu vor plăti mai mult de dublul sumei împrumutate, dat agențiile de recuperare nu pot cere mai mult decât valoarea creanței.
Vezi mai multe știri: Euro 200. Elevii și studenții pot depune cererile pentru a primi 200 de euro, ca să-și cumpere calculatoare, până pe 20 mai – Proiect