Nu toți românii se mai pot bucura de gustul cărnii de pui de țară. Sumele pentru un astfel de sortiment de carne sunt din ce în ce mai mari.
Carnea provenită de la găini crescute la ţară este la mare căutare datorită conţinutului ridicat de proteine şi aminoacizi, dar şi a gustului sau autentic. Românii care aleg această carne fac de multe ori compromisul de a renunța la alte cheltuieli pentru a investi în puiul de țară.
Orăşenii au început să prefere carnea de pui de ţară, mai ales că aceasta este provenită de la păsări crescute în aer liber şi hrănite cu uruială preparată chiar de către comercianţi. Mulți români cer ANPC să verifice dacă prețurile puse pe piață sunt corecte.
Pentru un kilogram de pui de ţară, crescătorii cer în jur de 27 lei. Greutate unui pui ajuns la maturitate şi pregătit pentru sacrificare este cuprinsă între 2,5 – 3 kg. Astfel, cei care îşi doresc să se bucure de gustul autentic al cărnii de pui de ţară trebuie să scoată din buzunar între 67.5 lei şi 81 lei.
Cât despre carnea de găină sau cocoş, crescătorii cer cu 3 lei în plus pe kilogram. Cu toate acestea, cea mai scumpă carne provenită de la păsări crescute la ţară este cea de curcan.
Preţul unui kilogram de carne de curcan de ţară este 35 lei. Un curcan cântăreşte înainte de sacrificare între 8 şi 10 kilograme, preţul total pe care cumpărătorii îl scot din buzunar este cuprins între 280 şi 350 lei.