Reprezentanții Blocului Naţional Sindical (BNS) au transmis un nou mesaj cu privire la punctajul de pensie și stagiul de cotizare. Conform oficialilor BNS, ÎCCJ a decis că asimilarea perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, produce efecte sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a anunțat că se ia în calcul asimilarea perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, produce efecte sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%.
BNS a cerut Ministerului Muncii şi Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP) să ia decizia cu privire la toate măsurile administrative necesare pentru a efectua toate reparaţiile privind drepturile de pensie, în conformitate cu Decizia 28 din 3 iunie 2024 a ICCJ.
„Prin această decizie, s-a adus o clarificare esenţială în aplicarea dispoziţiilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Această decizie vizează persoanele care au desfăşurat activităţi în condiţii speciale, anterior datei de 01.04.2001, în unităţile de producţie a energiei electrice din termocentrale pe bază de cărbune şi în unităţile de extracţie a cărbunelui”, este scris într-un comunicat.
Blocul Naţional Sindical (BNS) a mai ținut să transmită că, în practică, acest lucru nu a fost întotdeauna aplicat conform regulamentului. Potrivit BNS, măsurile au fost limitate la reducerea vârstei standard de pensionare şi utilizarea stagiului complet de cotizare de 25 de ani.
„Decizia luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial, clarifică faptul că pentru aceste perioade anterioare datei de 1 aprilie 2001, punctajele anuale trebuie majorate cu 50%”, anunță BNS.
Noua formă a legii aduce schimbări privind aplicarea eronată a legislaţiei. O altă modificare este că oferă beneficiarilor drepturile complete conferite de lege, conform informațiilor transmise de reprezentanții Blocului Naţional Sindical (BNS) într-un comunicat.
„Implementarea rapidă a măsurilor administrative necesare de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Casa Naţională de Pensii Publice vor duce la: evitarea unui număr mare de litigii în Justiţie având ca obiect recalcularea pensiilor, evitarea suportării de către statul român a numeroase cheltuieli de judecată ocazionate de aceste litigii, garantarea unui tratament nediscriminatoriu pentru toţi pensionarii din România afectaţi de încălcarea legii de către statul român, asigurarea respectării statului de drept şi aplicarea corectă şi uniformă a legislaţiei pentru toţi cetăţenii”, este scris în comunicat.
Vezi și: Cu ce scumpiri se vor confrunta românii începând cu iunie? Adrian Negrescu: „Apare și o taxă nouă”