Ce s-a întâmplat cu banii românilor în primul an de război în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al BNR a explicat la ce să ne așteptăm în 2023, conform unui material realizat de Antena3.
România s-a lovit de mai multe crize financiare în anul 2022, imediat ce a debutat războiul dintre Rusia și Ucraina. Ce s-a întâmplat cu economia și banii românilor, la un an de război în Ucraina?. Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a făcut analiza momentului, la Antena 3 CNN.
În anul 2022 s-au continuat problemele financiare provocate de pandemia de coronavirus, însă totul a ajuns la un alt nivel din cauza războiului, iar românii au fost printre primii care au plătit scump pentru tot. Ratele pentru credite au scos cei mai mulți bani din buzunarele românilor.
„Prognoza noastră așa arată (n.r. rata inflației). Spre finalul anului avem chiar o cifra de 7%. E un context grevat de o serie întreagă de necunoscute, care vin, în principal, ca și anul trecut, dintr-un conflict care a determinat schimbări majore pe piața energiei și a produselor alimentare.
Dacă ne amintim cum a evoluat inflația anul trecut, în principal trasă în sus de prețurile la energie. Cel puțin în prima parte a anului, când am avut creșterile mari de inflație, energia a contat 70-80% din ponderea inflației. Apoi am avut un transfer rapid al acestor prețuri la energie în produsele alimentare. Lucru care se simte în continuare, și de aici avem în acest moment inflația ridicată.
Ne așteptăm să avem un an mai temperat anul acesta. Asta nu înseamnă că nu vom mai putea înregistra creșteri de prețuri, dar ritmul lor va fi mult mai temperat decât anul 2022, probabil cel mai complicat an din ultimul deceniu”, a precizat Dan Suciu, la Antena 3 CNN.
ROBOR
IRCC