Președintele rus Vladimir Putin a declarat în cursul zilei de azi că riscul unui război nuclear este tot mai mare. Declarațiile sale vin pe fondul conflictului din Ucraina.
Cu toate acestea însă, Putin susține că „nu a înnebunit” și că folosi prima arma nucleară, recurgerea la aceasta de către Moscova fiind posibilă doar ca răspuns la un atac. Mai mult, spre deosebire de SUA, Rusia nici nu va transfera astfel de arme la baze în alte ţări, consemnează agenţiile AFP, Reuters şi EFE, citate de Agerpres.
„Nu am înnebunit, suntem conştienţi ce sunt armele nucleare”, a spus Putin la o reuniune prin videoconferinţă cu membri ai Consiliului rus pentru drepturile omului.
În acest context, Vladimir Putin a mai explicat că Rusia consideră că armele sunt doar un mijloc defensiv. Acesta susține că Rusia „se va apăra” de câte ori va fi nevoie.
„Noi considerăm armele de distrugere în masă, arma nucleară, ca un mijloc defensiv. (Folosirea acesteia) este construită în jurul a ceea ce se numeşte ”lovitura de represalii”: dacă suntem loviţi, lovim ca răspuns”, a indicat liderul de la Kremlin. ”Nu vom alerga în jurul lumii fluturând această armă ca pe o lamă de ras”, a adăugat el.
Ai mai putea citi: Vladimir Putin pleacă în Ucraina! În ce zone afectate de război va fi prezent liderul rus
Mai mult, președintele rus Vladimir Putin a mai transmis și că „ameninţarea unui război nuclear este în creştere”, după ce luni la rând a negat acest lucru.
În momentul în care a fost chestionat cu privire la desfăşurarea armelor nucleare tactice de către SUA în ţări europene, preşedintele rus a asigurat că ţara sa nu va transfera către nicio altă ţară din arsenalul său nuclear.
Cu toate acestea însă, mai mulți oficiali din Occident au susținut că în cazul în care Rusia continuă să înregistreze eşecuri în campania militară din Ucraina, preşedintele Putin s-ar vedea nevoit să se răzbune și ar putea ordona folosirea armelor nucleare tactice. Este vorba despre bombe nucleare de mici dimensiuni, acestea pot fi folosite pe câmpul de luptă, pentru distrugerea unor obiective militare cum ar fi baze sau aeroporturi, dar posibil şi a unor localităţi, însă nu ar avea un efect masiv, mai ales la nivelul altor teritorii.