În timpul vizitei la uzina Dacia din Mioveni, premierul Marcel Ciolacu a făcut declarații privind politica de susținere a achiziției de mașini electrice în România. Ciolacu a subliniat că nu este de acord cu ideea de a acorda un sprijin financiar de 10.000 de euro pentru achiziționarea unei mașini electrice în valoare de 200.000 de dolari sau euro. În schimb, a exprimat preferința pentru a îndrepta programul Rabla către susținerea mașinilor fabricate în România, transmite News.ro.
Marcel Ciolacu și-a manifestat dorința de susține industria auto locală. El a subliniat că direcționarea fondurilor din programul Rabla către mașinile fabricate în țară ar reprezenta o formă de „normalitate”.
Premierul a subliniat astfel importanța susținerii producției locale și a promovării produselor românești, evidențiind contribuția pe care acestea o pot aduce la dezvoltarea economică și la crearea de locuri de muncă în țară. Această abordare ar putea, de asemenea, să reducă dependența de importuri și să consolideze autonomia economică a României în domeniul industriei auto.
„Deblocăm și Rabla. Nu sunt de acord să mai dăm 10.000 euro să-ți iei o mașină electrică de 200.000 de dolari sau euro. Credeți-mă, prefer la programul Rabla să mergem pe mașinile produse în România, prioritate au, normal, cele pe criteriu verde. Cred că în acest moment intrăm într-o normalitate”, a declarat premierul.
Citește și: Românii nu-și permit mașini noi. Peste 50% dintre aceștia conduc autoturisme mai vechi de 16 ani
Trebuie subliniat faptul că aceasta nu este singura dată când Marcel Ciolacu a vorbit despre modificarea programului Rabla și despre faptul că unii români folosesc voucherele primite pentru a-și achiziționa mașini electrice de lux. Astfel, la finalul anului trecut, premierul a avut o declarație asemănătoare.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat în noiembrie 2023 că o mulțime de români utilizează voucherele Rabla pentru achiziționarea de mașini de lux, cum ar fi Tesla. Această tendință nu este pe placul său, iar ca urmare, se gândește la impunerea unor noi reguli și limitări. În această situație, programul ar putea fi supus unei revizuiri care să sporească accesibilitatea și să promoveze producția locală.
„Îți dau voucher și îți cumperi Tesla?”, s-a întrebat retoric premierul. Ca urmare, se vor face ajustări la program astfel încât voucherele să fie dedicate exclusiv achiziționării autovehiculelor cu prețuri mai accesibile.