Pe pagina oficială a Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) au fost făcute publice listele actualizate ale dosarelor aprobate în cadrul programelor Rabla Plus și Rabla Clasic, în urma ședinței comitetului de Avizare desfășurate pe data de 3 iunie 2024, transmite Capital. În cadrul programului Rabla Plus, au fost aprobate 656 de dosare pentru 1.656 de ecotichete, în valoare totală de peste 34,92 milioane de lei. De asemenea, au fost soluționate trei contestații pentru trei ecotichete, în valoare de 360.000 lei. În schimb, programul Rabla Clasic a fost subiectul unei noi liste care conține trei contestații aprobate pentru patru autovehicule, în valoare de 64.000 lei, ceea ce a generat și mai multă confuzie printre participanți.
Rabla Plus 2024 reprezintă un program care vizează stimularea înlocuirii autovehiculelor vechi și poluante cu mașini electrice sau hibride, în vederea reducerii impactului negativ asupra mediului înconjurător. Românii sunt avantajați prin intermediul programului Rabla Plus, deoarece primesc un ecotichet la achiziționarea unui autovehicul nou. Pentru a beneficia de casarea autovehiculului, se necesită returnarea unui vehicul vechi. Numărul maxim de autovehicule uzate ce pot fi returnate este de două.
Citeşte şi: Cele mai bune licee din Bucureşti. Care colegii sunt pe podium în preferinţele elevilor din clasele a VIII-a
Ecotichetul este destinat achiziționării unui autovehicul electric cu o valoare care nu depășește 70.000 euro, plus TVA. I Valoarea ecotichetului este:
În ciuda acestui fapt, nu există o restricție cu privire la numărul de autovehicule vechi care pot fi returnate. În momentul în care instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale achiziționează un autovehicul nou, pot primi un voucher ecologic în valoare de 120.000 lei, fără a fi obligate să predea un vehicul vechi în schimb. În acest an, mașinile achiziționate prin programul Rabla Plus vor primi un autocolant special care îi va face mai ușor de observat. Beneficiarii trebuie să mențină autocolantul până când perioada de monitorizare se încheie.
Citeşte şi: Satul în care o casă se vinde cu 50 de lei. Care este metoda simplă prin care poți achiziționa locuința
„Rabla Plus este un program care nu doar că nu va dispărea, dar cred că încurajarea achiziției de mașini electrice trebuie să fie o prioritate pentru orice guvern și pentru orice ministru în România, mai ales că avem jalon în PNRR până în 2026 să scoatem din uz 250.000 de rable, un sfert de milion de rable. Mașinile mai vechi de 15 ani trebuie să dispară de pe străzile României, sunt poluante, sunt nesigure”, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.