Joi, Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, subliniază că asistăm la o creştere pozitivă în ceea ce priveşte numărul de companii nou înfiinţate. Acest trend ascendent înregistrat în înmatriculările de firme sugerează că temerile legate de posibile scenarii negative, cum ar fi dispariţia companiilor din cauza creşterii taxelor sau a unor crize economice generale, sunt neîntemeiate. De asemenea, oficialul a vorbit despre potențialul pe care îl are țara noastră, notează Agerpres.
Radu Oprea și-a exprimat optimismul privind viitorul economic al României. El menționează că în următorii ani, conform estimărilor economiștilor, țara ar putea înregistra cea mai dinamică dezvoltare economică din regiune.
Ministrul Radu Oprea face referire și la prognozele anterioare ale economiștilor, care indicau că România ar putea avea cea mai mare creștere economică din Europa în următorii 7-8 ani. El subliniază determinarea guvernului de a transforma aceste estimări în realitate, prin stimularea investițiilor și modernizarea infrastructurii, recunoscând că aceasta din urmă a fost o preocupare neglijată până acum.
„În această parte a lumii, în următorii ani, aşa cum spun economiştii, cred că o să avem cea mai dinamică dezvoltare economică. Economiştii spuneau cu câteva luni în urmă că România, în următorii 7-8 ani, va avea cea mai mare creştere economică, probabil din Europa.
Am vorbit cu cei implicaţi în afaceri şi cu colegii din Guvern şi ne-am hotărât că nu vrem să-i dezamăgim pe aceşti specialişti – şi vrem să avem cea mai mare creştere din Europa datorită investiţiilor făcute de Guvern şi prin dumneavoastră, fonduri de investiţii – şi prin modernizarea infrastructurii din România, care se întâmplă în ultimul timp. Acesta a fost unul dintre lucrurile pe care nu le-am făcut în mod corespunzător până acum. Am încercat să avem o piaţă liberă, însă fără infrastructura adecvată”, a declarat Radu Oprea.
Te-ar putea interesa și: Se deschide o renumită fabrică din România. Ministrul Ștefan Radu Oprea anunță câte locuri de muncă vor fi datorită investiției de 15 milioane de euro
După cum explică ministrul Radu Oprea, s-a înregistrat o creștere pozitivă în numărul de companii nou înființate, cu un excedent net de 12.394. În ciuda acestui trend, se observă că în primul trimestru al anului, radierile din patru sectoare, respectiv agricultura, comerțul, construcțiile, informațiile și comunicațiile, au reprezentat 51% din totalul lor.
Cu toate acestea, numărul înmatriculărilor a depășit numărul radierilor în aceste patru activități, precum și în total, reflectând o dinamică considerată normală pentru o economie de piață. Aceste date sugerează că temerile legate de posibile scenarii apocaliptice, cum ar fi dispariția companiilor din cauza creșterii taxelor sau a unor crize generale, sunt contracarate de numărul semnificativ de înmatriculări de noi companii.
„Dacă ne uităm în datele puse la dispoziţie de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului constatăm că au fost înfiinţate 37.686 companii şi şi-au suspendat activitatea 25.292, in perioada 1.10 2024 – 31.03.2024. Deci există o tendinţă pozitivă de creştere a numărului de companii noi înfiinţate, valoarea netă fiind de 12.394. La o privire mai atentă, constatăm că în primul trimestru radierile din patru ramuri reprezentau 51% din totalul lor: agricultura, comerţ, construcţii, informaţii şi comunicaţii.
Totuşi, în aceste 4 activităţi, ca şi pe total, numărul înmatriculărilor a fost mai mare decât numărul radierilor. Au fost înmatriculate 15.392 companii şi radiate 12.971. Ceea ce arată o dinamică normală pentru economia de piaţă. Numărul mare al înmatriculărilor elimină scenariile apocaliptice, că dispar companii din cauza creşterii taxelor sau a unor crize generale”, a mai adăugat Radu Oprea.