Raed Arafat a făcut un anunț important pentru români! Miercuri, 1 martie, sirenele de avertizare se vor auzi în toată România, spune stiripesurse.ro. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență menționează că situația este una normală și că este o metodă de a pregăti populația.
Arafat a făcut un anunț important pentru toți românii. Conform șefului DSU, miercuri va avea loc un exercițiu de alarmă, făcând parte din programul „Săptămâna Protecției Civile”. Sirenele de avertizare se vor auzi în toate orașele.
Arafat a prezentat informația în cadrul unei conferințe de presă susțină la sediul MAI, atunci când a oferit mai multe detalii despre acest proiect. „Săptămâna Protecției Civile” se va derula în perioada 25 februarie și 4 martie și va include mai multe activități, scopul fiind acela de a-i ajuta pe oameni să dezvolte comportamentul preventiv, dar mai ales, să se acomodeze cu regulile din situațiile de urgență. Drept urmare, miercuri se vor auzi sirenele de avertizare în toate orașele din țară. Arafat a menționat că acest lucru nu înseamnă că reprezentanții știu că se va întâmpla ceva. Șeful DSU a explicat că aceste lucruri sunt normale și că este o metodă prin care încearcă să pregătească populația.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Alertă de cutremure în România. Raed Arafat sfătuiește populația să se pregătească. Ce se întâmplă în Oltenia
„Miercurea sirenelor – noi aveam în fiecare lună, în prima zi de miercuri, să pornim sistemele de alarmare, să le testăm, deci miercuri o să fie testate sirenele. O să informăm populaţia. Este normal ca aceste lucruri să se facă, lumea să se obişnuiască.
Repet: faptul că facem, informăm, pregătim nu înseamnă că noi ştim că mâine se va întâmpla ceva. Este obligaţia noastră să facem acest lucru, asta face Protecţia Civilă – pregăteşte populaţia. Asta înseamnă să ai o Protecţie Civilă puternică – să previi, să pregăteşti, să răspunzi corect, să reconstruieşti. Astea sunt cele patru faze extrem de importante”, declară Raed Arafat.
Șeful DSU a mai menționat că această etapă le permite responsabililor să testeze sirenele, 2.865 dintre ele putând fi comandate centralizat, iar 2.595 necesită declanșare locală. Arafat a mai adăugat că aceasta este metoda prin care poate verifica dacă cei care le operează știu și înțeleg ce au de făcut. Reprezentantul a subliniat că nu vrea ca oamenii să se panicheze, ci mai degrabă, să se pregătească.
„Şi, mai ales, cum să acţioneze şi cum să se pregătească. (…) Noi, când vorbim cu oamenii despre riscuri, nu vrem să îi panicăm, noi vrem să îi pregătim. Dorinţa noastră este să ajungem la un nivel de rezilienţă ridicat.
Ce înseamnă rezilienţă pentru omul de rând? Înseamnă ca o situaţie de urgenţă să nu te afecteze mai mult decât pentru o perioadă foarte scurtă şi să poţi să revii la viaţa normală, iar, în timpul situaţiei de urgenţă, să nu devii vulnerabil şi să ai ce îţi trebuie ca să poţi să faci faţă situaţiei respective”, completează Arafat.
Vezi și următorul subiect: Centrul Vechi riscă să se prăbușească. Anunțul alarmant al lui Raed Arafat. Mii de oameni și-ar putea pierde viața