- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Raed Arafat, anunț pentru toți românii! Ce trebuie să conțină bagajul de urgență, în caz de evacuare din cauza viiturilor

23 Sep, 22:12 • Bugiu ⁠Ana Maria
Raed Arafat a spus că populația trebuie să fie pregătită pentru evacuare în caz de inundații. A mai zis că, în astfel de situații, ordinul de evacuare trebuie respectat cu seriozitate, fără timp pentru negocieri.
Raed Arafat, anunț pentru toți românii! Ce trebuie să conțină bagajul de urgență, în caz de evacuare din cauza viiturilor

Raed Arafat a vorbit despre cum ar trebui să decurgă pregătirea populației pentru situații de urgență (inundațiile) și cum trebuie să arate bagajul de urgență, în cazul viiturilor. El a menționat că primarii trebuie să rămână în alertă constantă, având rolul de a coordona reacțiile comunității, potrivit Antena 3 CNN.

Arafat a mai spus că, în cazul unui mesaj de evacuare, cetățenii trebuie să fie pregătiți să acționeze rapid. Recomandarea sa este să aibă la îndemână o gentuță cu toate obiectele necesare:

  • actele esențiale
  • banii
  • medicamentele

Te-ar mai putea interesa și: Alertă în România! E risc ridicat de viituri după ce Dunărea a ieşit din matcă în mai multe ţări

foto: viituri

Raed Arafat, anunț pentru toți românii! Ce trebuie să conțină bagajul de urgență, în caz de evacuare din cauza viiturilor

Potrivit acestuia, populația trebuie să fie pregătită să evacueze imediat zonele, în cazul unui mesaj de evacuare. Arafat a recomandat ca fiecare persoană să aibă o gentuță cu lucrurile necesare – acte, bani, medicamente, pentru a nu risca să uite obiecte esențiale.

Raed Arafat a insistat că, în astfel de momente, nu există timp pentru negocieri și ordinul de evacuare trebuie respectat cu seriozitate.

„RO-Alert vine cu recomandări în mesaj, care se suplimentează și cu ce vine de la autoritatea locală, de la comună, de la sat, de peste tot, unde primarii sunt în alertă și comitetele lor sau prezența lor permanentă la primărie este obligatorie.

În astfel de situații, populația va trebui să fie pregătită în sensul în care, dacă se dă mesaj de evacuare, să poată să se evacueze imediat.

Să ai tot ce-ți trebuie într-o gentuță, pe care poți să o iei și să pleci, să nu trebuiască să te întorci că ai uitat banii, că ai uitat medicamentele, că ai uitat ceva, să le ai într-o gentuță și dacă vine într-adevăr ordinul de evacuare, să înțelegi că acest lucru este serios.

Dacă spune că trebuie evacuat, atunci să colaborezi cu autoritatea locală și cu autoritățile statului, cu autoritățile Ministerului de Interne, fie că vorbim de pompieri, de jandarmerie, de poliție, să colaborezi cu ei și să nu îngreunezi această situație, pentru că nu va fi timp pentru negocieri, pentru convingere.

Dacă se spune că trebuie, înseamnă că trebuie evacuat”, a explicat Raed Arafat.

Raed Arafat a subliniat că bagajul de urgență trebuie să fie ușor de transportat, recomandând o geantă în locul unei valize. Aceasta ar trebui să conțină:

  • actele esențiale
  • bani
  • medicamente
  • alte obiecte considerate necesare, dar care să fie compacte și ușoare

Este important ca persoanele să aibă la îndemână lucrurile esențiale pentru a putea pleca rapid în caz de evacuare, fără a risca să uite ceva important.

„Bagajul trebuie să fie posibil să-l ia o persoană, ușor la mână. Deci nu vorbim de valize aici, în niciun caz.

Vorbim de o geantă care să aibă actele esențiale pe care consideră populația că trebuie să le aibă tot timpul, toți au aceste acte să le pună în geantă, banii, dacă au bani în casă, să pună acolo medicamentele și orice alte lucruri pe care le consideră esențiale lor, dar fără să fie de greutate, fără să fie de volum.

Deci, asta este important, lucrurile pe care poți să le iei imediat și să pleci”, a mai explicat șeful DSU Raed Arafat.

Te-ar mai putea interesa și: Viiturile fac prăpăd în România. Cod galben şi portocaliu de inundaţii în jumătate de ţară