Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat miercuri seară, 5 martie, că testarea sirenelor antiaeriene este un lucru bun și că oamenii nu ar trebui să se sperie atunci când aceasta are loc, în alte țări din lume fiind ceva obișnuit, potrivit News.ro.
În fiecare lună, prin exercițiul național „Miercurea sirenelor”, autoritățile se asigură că sistemele de alarmare funcționează. Asta, pentru a asigura o reacție rapidă în caz de urgență. Departamentul pentru Situații de Urgență a menționat că astfel de teste sunt esențiale și că nu trebuie să creeze panică în rândul oamenilor.
Șeful DSU, Raed Arafat, a menționat că în fiecare lună, în prima zi de miercuri, va avea loc ”Miercurea sirenelor”, exercițiu menit să depisteze ce trebuie să fie îmbunătățit.
„O dată pe lună o să sune sirenele. Să ştiţi că şi alte ţări au asta (…) Deci nu trebuie să ne sperie sau să ne supere testarea. Adică ce te supără dacă se face o testare a sirenelor, timp de 30 de secunde, miercuri la 10 dimineaţa? Adică n-ar trebui să te supere. Pe nimeni n-ar trebui să-l supere. Trebuie să înţeleagă că e pentru ei.
Aşa depistăm ce merge, ce nu merge, ce trebuie să testăm, se fac studiile de audibilitate. Oraşul nu creşte numărul sirenelor. La un moment, la o anumită distanţă, oamenii nu vor mai auzi sirenele. Da, avem alternativă, RO-Alert, care merg simultan, dar sirenele trebuie să existe şi să funcţioneze. Nu merge RO-Alert, intrăm pe sirene sau invers”, a declarat Raed Arafat la Medika TV.
Șeful DSU a spus că, deși există alternative moderne precum sistemul RO-ALERT, sirenele rămân un element prioritar al sistemului de avertizare. Conform acestuia, în jur de 11% dintre sirenele de alarmare nu sunt funcționale. Astfel, una din zece sirene nu poate fi utilizată.
Departamentul pentru Situații de urgență a mai menționat că semnalul sonor utilizat este „Alarmă la dezastre”, compus din cinci sunete de 16 secunde fiecare, cu pauze de 10 secunde între ele. Acest semnal este folosit pentru a avertiza populația în cazul unor dezastre naturale iminente, cum ar fi inundații majore, cutremure sau alte evenimente periculoase.
Citește și: Se schimbă sistemul RO-ALERT! Raed Arafat a făcut anunțul