- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Rafila anunță schimbări majore în sistemul de sănătate, după scandalul de la Spitalul Sf. Pantelimon

23 Aug, 00:10 • Preda Silvia
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunță că se fac schimbări în sistemul sanitar pentru a crește siguranța pacienților în spitalele din România.
Rafila anunță schimbări majore în sistemul de sănătate, după scandalul de la Spitalul Sf. Pantelimon

Ministrul Alexandru Rafila a declarat joi, la Digi24, că a vorbit cu managerii de spitale şi cu directorii Direcţiilor de Sănătate Publică despre cum poate fi îmbunătăţită relaţia dintre secţiile de Terapie Intensivă şi familiile pacienţilor.

Lunea trecută am făcut teleconferinţă cu spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii şi am discutat cu cei 60-70 de manageri, plus directorii Direcţiilor de Sănătate Publică să vedem cum să putem face încât, pe termen foarte scurt, să creştem siguranţa pacientului, nu neapărat legat de procedurile medicale, dar şi de proceduri, ci şi în ceea ce priveşte modul de comunicare, pentru că nesiguranţa, mai ales pentru un pacient aflat în Terapie Intensivă, poate să fie generată de două lucruri: o problemă este cea legată de relaţia dintre familie şi personalul medical care trebuie să ofere informaţii pacientului şi lucrul ăsta cred că putem să-l rezolvăm într-un timp relativ scurt”, a declarat ministrul Sănătăţii, joi seară, la Digi 24.

Potrivit lui Alexandru Rafila, în cadrul acestor discuții cu managerii de spitale s-a ridicat şi problema procedurilor.

Citește și: Rafila se așteaptă ca Ciolacu să-i ceară demisia, după scandalul Sf. Pantelimon: „Eu nu cred că am motive să îmi dau demisia”

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății anunţă că a discutat şi cu oficialii Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, solicitând „o îmbunătăţire a criteriilor” sau o modificare.

Rafila cere schimbări în privința procedurilor medicale

Toate manevrele făcute unui pacient în spital trebuie să fie trecute în foaia de observaţie aferentă acestuia, iar pentru echipamentele folosite la tratamentele medicale e important să existe trasabilitate.

Cel de-al doilea se referă la procedurile medicale intrinseci şi aici avem două chestiuni pe care le facem. În primul rând, am discutat cu cei de la Autoritatea Naţională pentru Managementul Calităţii în Sănătate să găsim o modificare sau o îmbunătăţire a criteriilor ca să fim siguri că se întâmplă două lucruri: întâi că toate manevrele efectuate unui pacient se regăsesc în foaia de observaţie, pentru că asta a fost una dintre problemele de acolo, de la spital, iar cea de-a doua este legată de trasabilitatea echipamentelor care sunt utilizate la pacient”, a adăugat ministrul Sănătății.

Vă amintim că două doctorițe de la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului „Sfântul Pantelimon”, acuzate de omor calificat în dosarul deceselor suspecte, au fost eliberate din arest. Pe 8 august, cele două doctorițe au fost arestate preventiv pentru 30 de zile.

Acestea au atacat decizia Tribunalului Bucureşti, iar contestaţia lor a fost admisă marţi, 20 august 2024, de Curtea de Apel Bucureşti, decizia fiind definitivă.

Procurorii susţin că, în lunile martie şi aprilie, doctoriţele i-au scăzut unui pacient internat la terapie intensivă doza de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale, acesta intrând în stop cardio-respirator.

Anchetatorii spun că pe 4 aprilie 2024 cele două doctoriţe, „profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (acelaşi pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1 ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15:00”.

Vezi și: Marcel Ciolacu promite demisii de răsunet în scandalul Spitalului Sfântul Pantelimon. „Nu voi ezita”