După ce Austria a votat astăzi împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, milioane de români se gândesc să boicoteze companiile austriece de pe teritoriul țării noastre. Una dintre instituțiile renumite ce ar putea avea de suferit este chiar Raiffeisen Bank. Reprezentanții băncii au fost contactați pentru a transmite românilor care este poziția Raiffeisen în actuala situație destul de tensionată.
Raiffeisen Bank România nu dorește să comenteze hotărârea luată de autoritățile de la Viena, însă reprezentanții instituției au decis să recunoască faptul că surprinși de aceasta hotărâre politică. Între timp, o parte dintre firmele austriece din România sunt amenințate cu un boicot, iar banca ar putea fi prima care ar avea de suferit.
„Nu suntem în măsură să comentăm asupra deciziilor cu caracter politic, mai mult decât că ne arătăm surprinși de această decizie. Grupul Raiffeisen Bank International, alături de Raiffeisen Bank România, ca una din cele mai importante piețe din Europa Centrală și de Est, este un promotor al valorilor democratice ce unesc comunitatea europeană și susține creșterea economică sustenabilă prin intermediul unei piețe comune bazată pe libera circulație a bunurilor, persoanelor, serviciilor și capitalurilor”, se arată într-un comunicat al Raiffeisen Bank România.
Raiffeisen BankRaiffeisen Bank este una dintre băncile preferate de români, în condițiile în care băncile lucrează pentru peste 2 milioane de clienți persoane fizice, mai mult de 110.000 de IMM-uri și 5.600 de corporații mari și medii. Potrivit statisticilor anunțate de reprezentanții companiei, în anul în curs, creditarea a crescut la Raiffeisen Bank cu 27% și a înregistrat cea mai mare creștere pe segmentul corporații, respectiv de 55 de procente. Mai mult, Raiffeisen Bank are aproape 5.000 de angajații în peste 3.000 de sucursale.
„Nu în ultimul rând, Raiffeisen Bank International rămâne profund angajat față de principiile care stau la baza Inițiativei de la Viena și, în calitate de co-fondator al acestei inițiative, Grupul își reafirmă, și în vremuri foarte grele, angajamentul său față de România și față de regiunea CEE, asigurându-se că există premisele necesare astfel încât capitalul să continue să curgă către economiile reale”, mai transmit reprezentanții companiei.
Mesajul transmis de Raiffeisen Bank vine în contextul în care Consiliul Justiție și Afaceri Interne a respins joi aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condițiile în care era nevoie de unanimitate. Dintre cele 27 de țări membre UE, Austria și Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menționând că se opune doar aderării Bulgariei.