Raluca Turcan, ministrul Culturii, a dezvăluit că, din cauza nerespectării angajamentelor, statul român are de plătit datorii „de ordinul zecilor de milioane de euro” către mari firme de producție din străinătate care au venit să filmeze în România, după cum transmite Agerpres.
Raluca Turcan a explicat că programul cash rebate, este destul de comun în Europa, dar în România nu a fost aplicat niciodată, deși exista pe hârtie. Mai exact, aceasta subliniază că neaplicarea acestuia a făcut ca statul român să nu-și respecte angajamentele financiare față de studiourile de film din străinătate.
Din această cauză, acestea au dat în judecată statul român și au câștigat, lăsând România cu datorii în valoare de zeci de milioane de euro. Raluca Turcan subliniază că această situație îngreunează atragerea de proiecte cinematografice în România, deoarece companiile mari sunt reticente să vină din cauza incertitudinii legate de sprijinul financiar promis.
Te-ar putea interesa și: Ce preț are, de fapt, o casă în zona în care se filmează serialul Las Fierbinți. Românii trebuie să scoată sume uriașe din buzunare
După cum explică ministrul Culturii, schema de cash rebate există în legislația României încă din 2018. În plus, Raluca Turcan dă asigurări că datorii nu sunt însă greu de plătit, iar reluarea programului are potențialul de a aduce în România, doar în 2024, investiții de peste 300 de milioane de euro.
„Avem buget, există angajament la nivelul Guvernului de a respecta aceste angajamente și să ne recăpătăm încrederea în statul român, ceea ce pentru mine este vital. Obligația și datoria mea, ca ministru al Culturii, este să plătim datoriile, să finalizăm proiectele depuse și să respectăm angajamentul statului și, de asemenea, să dăm drumul unui nou apel de proiecte, care, așa cum se prefigurează, poate să aducă investiții de peste 300 de milioane de euro chiar în acest an.
Am făcut deja cred că două plăți, suntem în evaluare cu dosarele, practic se merge în paralel: plată – datorii restante, dosare depuse – restante și schemă nouă de sprijin, astfel încât să putem aduce din nou investitori în România”, a precizat Raluca Turcan.
În același eveniment în care ministrul a vorbit despre datoriile României către studiourile internaționale de ffilm, Raluca Turcan a anunțat că proiectul legii cinematografiei urmează să fie pus „în curând în transparență”.
„Tot pe partea de cinematografie există și CNC (Centrul Național al Cinematografiei n.r.) cu partea de legislație aferentă, pe care încercăm să o modificăm, astfel încât componenta de CNC să rămână prioritară pentru sprijinirea proiectelor tinerilor cineaști, promovării acestor proiecte și asigurării unui balans între coproducții mari, investiții mari în cinematografie și debut cinematografic.
Știu că au fost dezbateri coordonate de colega mea secretar de stat Diana Baciuna, vom pune în curând în transparență acest proiect pe Legea cinematografiei și o să vă rog, de asemenea, cu aplecare și deschidere, să ne furnizați toată expertiza dumneavoastră de oameni care, până la urmă, implementați un cadru legal pe care noi îl creăm”, a mai spus Raluca Turcan.
Citește și: Lovitură sub centură pentru Netflix! Un nou serviciu de streaming se lansează în România și are filme de top