- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Rămâne Mugur Isărescu guvernator al BNR? Este cel mai longeviv șef al unei bănci centrale din lume

19 Sep, 19:11 • Preda Silvia
Mugur Isărescu, actualul guvernator al BNR, se pregătește pentru încă un mandat de cinci ani la conducerea Băncii Naționale a României.
Rămâne Mugur Isărescu guvernator al BNR? Este cel mai longeviv șef al unei bănci centrale din lume

Mugur Isărescu va fi propus de către PSD pentru un nou mandat la conducerea băncii centrale, scrie Antena 3 CNN.

PSD are pe listă mai multe nume pentru Consiliul de Administrație al BNR, dar favoritul este clar Mugur Isărescu, arată informaţiile Antena 3 CNN.

Pe lista PSD se află și Leonardo Badea pentru postul de prim-viceguvernator, Florin Georgescu pentru postul de viceguvernator și Aura Socol pentru postul de membru neexecutiv.

Mugur Isărescu este favorit clar pentru un nou mandat la BNR

Mandatul lui Mugur Isărescu expiră luna viitoare. PNL, USR și UDMR, vor face la rândul lor nominalizări. Leonardo Badea și Florin Georgescu au funcţii în actualul Consiliu de Administrație, ei urmând să facă schimb. Georgescu este prim-viceguvernator, iar Badea e viceguvernator.

Sunt şi alte nume vehiculate, cum ar fi cel al lui Cosmin Marinescu, consilier economic al președintelui Iohannis, propus să devină viceguvernator din partea PNL.

Citește și: Românul cu cea mai mare pensie după recalculare. Primește lunar 100.000 de lei. Nu este Mugur Isărescu

Mugur Isărescu și Marcel Ciolacu
Mugur Isărescu și Marcel Ciolacu

Mugur Isărescu, doctor în ştiinţe economice, este guvernator al Băncii Naţionale a României din septembrie 1990 şi preşedinte al Consiliului de Administraţie.

Mugur Isărescu are 75 de ani. Născut pe 1 august 1949, Mugur Isărescu este guvernatorul de bancă centrală cu cea mai mare vechime în funcție la nivel mondial.

Guvernatorul BNR a avut anul trecut un salariu de 1.081.187 lei, în timp ce pensia încasată de guvernator a fost de 322.097 lei, potrivit celei mai recente declaraţii de avere, citată de Economedia.

Isărescu are peste 20 conturi la băncile din România, iar cele mai mari 3 conturi numără 1,8 milioane de lei, fiecare cu un sold de 600.000 de lei. El deține, de asemenea, titluri de stat în valoare de peste 646.000 lei.

Numirile în Consiliul de Administraţie al BNR, care este format din 9 membri, 4 executivi şi 5 neexecutivi, sunt discutate la nivel politic, având în vedere că sunt votate în Parlament.

Vezi și: Prima țară care a renunțat la numerar s-a răzgândit. Isărescu: „Au lăsat-o mai moale!”